Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara frågan om folkmord som prövas, utan även uppvigling till folkmord. Här förklarar Jann Kleffner. Foto: Fatima Shbair/TT/SVT

Israel inför rätta – domstol ska avgöra om landet begår folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika har anmält Israel till Internationella domstolen och menar att Israel begår folkmord i Gaza. Utfrågningen inleds under torsdagen men en dom kan dröja flera år.

– Det viktiga blir att bevisa ifall Israel haft det uppsåt som krävs för att kunna döma för folkmord, säger folkrättsprofessorn Jann Kleffner.

Flera länder står bakom Sydafrikas anklagelser, däribland Turkiet och Iran. Stödet är betydligt svagare hos länderna i väst. Bland annat har USA:s talesperson för rikets säkerhet, John Kirby, kallat anmälan för ”kontraproduktiv och helt grundlös”.

Israel själva har reagerat starkt. Presidenten hävdade i veckan att ”det finns inget mer brutalt och befängt än den här anmälan”.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är minst sagt känsligt för Israel, särskilt eftersom det handlar om just folkmord, säger Jann Kleffner, professor i internationell rätt vid Försvarshögskolan.

Kan dröja länge

Det kan bli en komplex och långdragen rättegång och en eventuell dom kan dröja ännu längre. Det kan ta flera år och i vissa tidigare fall har det tagit flera decennier.

Däremot kan ICJ bestämma att vidta provisoriska åtgärder vilket inte behöver ta mer än några veckor. Det betyder att ICJ beslutar att vissa åtgärder är nödvändiga och Israel är bundna att följa dem. I det här fallet skulle det kunna handla om att sluta med den krigföring som de bedriver nu och förebygga irreparabla skador för palestinier i Gaza.

”Behöver bevisa att de vill förinta en hel grupp”

Israel ska höras i domstol under fredagen. Jann Kleffner tror att de kommer förneka anklagelserna och trycka på frågan om uppsåt.

– Det krävs ett speciellt uppsåt för att bli dömd för folkmord. Man behöver bevisa att en part verkligen ville helt eller delvis förinta en grupp. Israel kommer sannolikt säga att de inte har något sådant uppsåt.

Huruvida Israel kommer dömas eller ej är svårt att förutse enligt Jann Kleffner.

– Man vet aldrig med internationella domstolen. Men det finns ju i underlaget argument och fakta som Sydafrika tagit fram och som ICJ behöver titta på. Det som blir viktigast blir som sagt att titta på uppsåtet.

Internationella domstolen (icj)

  • FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut. Behandlar endast tvister mellan stater.
  • Inte samma sak som Internationella brottmålsdomstolen, eller ICC, som behandlar frågor om krigsbrott.
  • Består av 15 domare som väljs av FN:s generalförsamling och säkerhetsråd. Två domare får inte vara från samma land.
  • Utöver de ordinarie domarna kommer två domarrepresentanter från endera Sydafrika och Israel närvara vid rättegången.
  • För att ett beslut ska fattas krävs att nio domare är överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet