Flygande brandbomber har skickats in över Israel de senaste dagarna – och fått flygattacker från israelerna som svar. Foto: TT

Israel stryper bränsleinförseln till Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Som en reaktion på återkommande brandbombsattacker från Gaza så stoppar Israel nu alla bränsletransporter in i enklaven, rapporterar Reuters.

– Detta görs med målet att förvärra krisen för vårt folk, säger Fawzi Barhoum, talesperson för terrorstämplade Hamas.

De senaste dagarna har ett stort antal heliumballonger, fyllda av brandfarliga och explosiva ämnen, skickats från Gaza in över Israel. Detta med syftet att anlägga bränder i bostadsområden och i lantbruket.

Bara på tisdagen rapporterade israelisk räddningstjänst att omkring 60 bränder uppstått, men att ingen ska ha blivit skadad, skriver Al Jazeera.

Attackerna utförs av Hamas, en militant islamistorganisation som styrt Gaza sedan 2007. Detta då de vill pressa Israel att lätta på sin blockad av det isolerade Gaza, som i flera år lidit brist på en rad viktiga förnödenheter, bland annat medicin och byggmaterial.

Arbetslösheten ligger på omkring 40 procent, med utbredd fattigdom som följd.

Slog tillbaka

Israel har svarat på ballongattackerna genom att med stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar attackera militära mål inne i Gaza, senast under natten mot torsdag. Det finns inga uppgifter om döda eller skadade.

Gränsöverfarten till Gaza från Israel har stängts och på torsdagen meddelade den israeliska regeringen att landet stoppar alla leveranser av bränsle till enklaven, rapporterar Reuters.

Detta har fått ledningen för Hamas att reagera kraftigt, då den största delen av Gazas bränsleförsörjning kommer från Israel. Enligt dem kommer åtgärden förvärra den humanitära situationen i enklaven ytterligare.

På onsdagen nästan halverade även Israel det havsområde som palestinier i Gaza tillåts att fiska inom – också ett svar på ballongattackerna.

– Detta är en allvarlig aggression, säger Fawzi Barhoum, talesperson för Hamas, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.