Israelisk militär undersöker resterna av det kraschade F-16-planet. Foto: TT

Israel: Syrien och Iran leker med elden

Uppdaterad
Publicerad

Israel har genomfört nya flygräder mot syriska och iranska mål i Syrien efter en påstådd kränkning av Israels luftrum. Tidigare under dagen störtade ett israeliskt stridsflygplan efter syrisk luftvärnsbeskjutning.

”För en stund sedan genomförde Israels flygvapen räder mot syriskt luftvärn och iranska mål i Syrien. Tolv mål, däribland tre luftvärnsbatterier och fyra iranska militärmål, anfölls. Luftvärnsrobotar avfyrades mot Israel som utlöste varningssirener i norra Israel”, heter det i ett uttalande från Israels försvarsmakt på Twitter.

De israeliska bombningarna, som genomförts i två anfallsvågor, inleddes som ett svar på en påstådd kränkning av Israels luftrum av en iransk drönare från Syrien. Efter en av flygräderna störtade ett israeliskt stridsflygplan sedan syriskt luftvärn öppnat eld.

Enligt en högt uppsatt israelisk militärkälla träffades stridsflygplanet av en luftvärnsrobot, rapporterar Reuters.

”Leker med elden”

Jonathan Conricus, talesperson för Israels försvarsmakt, säger att Iran och Syrien ”leker med elden”.

– Detta är den mest uppenbara och allvarliga iranska kränkningen av Israels suveränitet under de senaste åren, säger Conricus enligt AFP.

Militäralliansen som stödjer Syriens regim i inbördeskriget skriver i ett gemensamt uttalande att Israel ljuger om att en iransk drönare har korsat gränsen till Israel.

”När basen anfölls flög vårt flyg fortfarande över staden Sukhna, i riktning mot öknen”, skriver alliansen enligt Reuters.

”Ryssland oroat”

Alliansen, som består av Iran, Ryssland och den libanesiska terrorstämplade rörelsen Hizbollah, säger att Israels ”terrorism” från och med nu kommer bemötas ”hårt och resolut”.

Utvecklingen oroar Rysslands regering, som uppmanar alla sidor att vara återhållsamma och undvika handlingar som riskerar att förvärra situationen.

”Det är nödvändigt att ovillkorligt respektera Syriens och andra länder i regionens suveränitet och territoriella integritet”, skriver ryska UD i ett uttalande.

Regeringen i Moskva säger dessutom att det är ”oacceptabelt” att riskera livet på ryska soldater i Syrien.

Kraftigaste på många år

Ända sedan Israels bildande råder det på pappret krig med flera av grannländerna – däribland Syrien – och landet har väldigt påkostad bevakning av inflygande robotar och flygfarkoster.

Eldväxlingen är den kraftigaste mellan Israel och Iran sedan det syriska inbördeskriget inleddes för snart sju år sedan, enligt AFP. Israel har dock anfallit misstänkta vapenleveranser till Hizbollah i Syrien omkring 100 gånger sedan inbördeskrigets början, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.