Den nya hållplatsen på snabbtåglinjen mellan Tel Aviv och Jerusalem är planerad att byggas i de östra delar av Jerusalem. Foto: TT

Israel vill namnge ny tågstation efter Trump

Publicerad

USA:s kritiserade beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad glädjer landets regering. Transportminister Israel Katz är så pass lyrisk att han vill tacka den amerikanske presidenten Donald Trump genom att döpa en ny tågstation efter honom.

Detta för Trumps ”modiga och historiska beslut att erkänna Jerusalem som det judiska folkets och den israeliska statens huvudstad”, säger han i ett uttalande.

Den nya hållplatsen på snabbtåglinjen mellan Tel Aviv och Jerusalem är planerad att byggas i närheten av Klagomuren – mitt i de östra delar av Jerusalem som palestinierna önskar som sin framtida huvudstad. Stationen har dock ännu inte lämnat ritbordet.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Byggplanerna retar upp palestinska ledare.

– Den extremistiska israeliska regeringen försöker kämpa mot tiden genom att tvinga fram realiteter på marken i Jerusalem, säger Wasel Abu Youssef i PLO:s verkställande kommitté.

Erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad har fördömts i en FN-resolution med stöd av 128 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet