Israel vill stoppa bidrag till ICC

Uppdaterad
Publicerad

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman vill förmå Kanada, Australien och Tyskland att sluta betala in medlemsavgift till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) till följd av att domstolen beslutat utreda eventuella israeliska krigsbrott.
– Vi kommer att begära att våra vänner i Kanada, Australien och Tyskland helt enkelt slutar att finansiera den, säger han i israelisk radio.

ICC kommer att öppna en förberedande utredning som också inkluderar fjolårets Gaza-krig. Granskningen kan leda till en fullskalig utredning.

Den 1 april blir Palestina medlem i ICC. Israel har undertecknat, men inte ratificerat Romstadgan, som är grunddokumentet för ICC.

– Det finns en hel del länder, jag har redan tagit telefonsamtal om detta, som inte heller tycker att det finns något berättigande för detta organs existens, säger Lieberman.

I Gazakriget dödades nära 2.200 palestinier och 73 israeler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer