Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagsmorgonen dödades minst 50 palestinier i Israels attacker mot staden Rafah. Foto: Reuters.

Israelisk gisslanoperation i Gaza – minst 50 dödade

Publicerad

Två israeliska gisslan fritagits under en operation i södra Gaza, säger landets militär. Sjukhusen i Gaza uppger att ett femtiotal personer dödades i samband med insatsen.

”En liten men symboliskt viktig framgång för Israel”, skriver nyhetsbyrån AP.

Tidigt under måndagen genomförde Israel flera luftattacker mot Rafah i samband med en räddningsoperation, i vilken man lyckades frita två av Hamas gisslan.

Aktionen beskrivs av AP som en ”liten men symboliskt viktig framgång för Israel”.

Krig mellan Israel och Hamas

– Deras tillstånd är stabilt och vi fortsätter med undersökningar, säger Arnon Afek, talesperson för sjukhuset där gisslan togs emot.

En tillflyktsort

Rafah ligger längst söderut i Gaza, på gränsen till Egypten, och har blivit en tillflyktsort för palestinier på flykt. Uppemot 1,4 miljoner internflyktingar uppges befinna sig i staden, utan någon annanstans att ta vägen.

Händelserna kommer efter att Israels president, Benjamin Netanyahu, beordrat att staden evakueras i förberedelse på en markoffensiv.

Stort antal dödade

Det finns flera olika uppgifter om dödstalet efter attackerna som ackompanjerade räddningsoperationen, men enligt lokala sjukhus har minst 50 palestinier dödats, uppger de för Reuters.

Den israeliska militären IDF bekräftar att man genomfört attacker mot staden, men kommenterar inte siffrorna, som inte kunnat verifieras av oberoende aktörer.

Enligt israeliska myndigheter bedöms 130 gisslan finnas kvar i Gaza. Minst 30 av dem tros däremot vara döda, varav flera enligt Hamas ska ha dött i israeliska flyganfall de senaste dygnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet