Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska arméns talesperson, Daniel Hagari, uppmanar civila i Gaza att ta sig söderut. Foto: Reuters

IDF:s uppmaning: Civila som stannar kan ses som terroristsympatisörer

Uppdaterad
Publicerad

Innan Israel inleder sin markoffensiv i Gaza kommer man utöka flygangreppen. Det uppger israeliska militären. Samtidigt uppmans boende att ta sig söderut, för att inte ”identifieras som medbrottsling i en terroristorganisation”.

Som reaktion på Hamas attack den 7 oktober har Israel svarat med en total blockad av Gazaremsan och flertalet flygangrepp. Dessutom planeras en markoffensiv. Men invasionen har försenats och under helgen kom ett förnyat budskap från Israels militär, IDF:

– För att minimera riskerna för våra trupper i krigets nästa steg kommer vi intensifiera bombningarna, från och med i dag, sade IDF:s talesperson Daniel Hagari enligt CNN.

Krig mellan Israel och Hamas

Omfattande luftangrepp natten till söndagen

Under natten till söndagen ska över 50 palestinier ha dödats i israeliska luftangrepp i Gaza. Det skriver Reuters som hänvisar källor inom sjukvården. Från israeliskt håll beskriver man det som att man attackerade ”ett dussintals tunnelschakt, ammunitionsförråd, högkvarter och operativa militärbaser förstördes”. I luftangreppen ska två Hamas-stridande ha dödats, enligt ett uttalande från IDF som Al Jazeera tagit del.

Israel: Den som stannar kan ses som ”terroristsympatisör”

Under talet återupprepade IDF-talespersonen Daniel Hagari Israels budskap till civila i Gaza:

– För er egen säkerhet, ta er söderut. Vi kommer att fortsätta attackera Gaza och trappa upp attackerna.

Israel skickade även uppmaningen att fly via flygblad och via inspelade meddelande till Gazabors mobiler.

”Brådskande varning till invånarna i Gaza. Er närvaro norr Wadi i Gaza sätter ert liv i fara. Den som väljer att inte lämna norra Gaza och ta sig söderut kan komma att identifieras som medbrottsling i en terroristorganisation”, står det på flygblad med IDF:s logo på, enligt Reuters.

Men under natten till söndag har Israel utfört flyganfall även i södra Gaza. Många civila palestinier har dödats, och flera bostadshus har bombats under veckan. Enligt palestinska uppgifter är det bland annat städerna Rafah och Khan Yunis i södra Gaza som utsatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet