Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Johan Huovinen om den väntade israeliska offensiven mot Gazaremsan. Foto: SVT/TT/AP

Israels markoffensiv i Gaza uppskjuten – ”kan inledas inom ett dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Israels planerade markoffensiv mot Gazaremsan har skjutits upp, uppger israeliska militärkällor enligt New York Times. Anledningen ska bland annat vara dåligt väder, något som enligt överstelöjtnant Johan Huovinen kan stämma.

– Regn och dålig sikt försvårar förstås operationen, speciellt om man ska använda flygunderstöd, säger han.

Den väntade markoffensiven som Israel planerar mot Gazaremsan har skjutits upp, skriver New York Times som hänvisar till israeliska militärkällor.

Enligt uppgifterna förflyttas invasionen fram ”några dagar”, i väntan på väderförhållanden som gynnar israeliska piloter och drönaroperatörer.

Krig mellan Israel och Hamas

Överstelöjtnant Johan Huovinen menar att detta kan vara ett av skälen till fördröjningen.

– Regn och dålig sikt försvårar förstås operationen, speciellt om man ska använda flygunderstöd, säger han.

En annan anledning kan enligt Huovinen vara att man försöker från israelisk sida försöker köpa sig lite tid.

– Israel har lyssnat på världssamfundet som säger att det inte är möjligt att evakuera norra delen av Gaza på så kort tid.

Regeringen måste också hantera att cirka 150 israeler hålls som gisslan i Gazaremsan.

Offensiven kan inledas om 24 timmar

De senaste dagarna har Israel beordrat invånare i norra Gaza att evakuera till de södra delarna av Gazaremsan, och hundratusentals människor har redan gett sig av.

Exakt när den planerade markoffensiven sker är svårt att säga, men troligtvis kommer den att inledas om mellan ett och två dygn, enligt Huovinen.

– Troligast är väl att det sker när man har störst övertag, och det skulle då vara under natten. Soldaterna hos den israeliska sidan har mörkerhjälpmedel, vilket inte är troligt att Hamas har.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En markoffensiv väntas innebära enorm förödelse men även ett mycket digert pris mätt i människoliv, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg i en analys. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet