Israels och palestiniernas ambassadörer intervjuade i Agenda

Publicerad

Israels och palestiniernas Sverigeambassadörer gästade SVT:s Agenda på söndagskvällen med anledning av de senaste veckornas blodiga konflikt i Gaza. Ingen av dem köper att den egna sidan bär ett ansvar, varken för konflikten eller dödandet av civila.

En vapenvila har inträtt efter nästan två veckors intensiv beskjutning mellan Gaza och Israel. Hundratals har dödats i den uppblossade konflikten.

Enligt Hala Husni Fariz, palestiniernas ambassadör i Stockholm, finns det inte någon vinnare efter det inträffade.

– Jag anser inte att det är en seger för någon på grund av att så många civila mist sina liv och hem. Tusentals hem har förstörts och hundratusen fördrivits.

– Den katastrofala situationen i Gaza är nu än mer förvärrad.

Det var Hamas som började skjuta raketer mot Israel. Var det rätt?

– Vi måste komma till botten med situationen, en situation av kontinuerlig israelisk aggression och en ockupation sedan 54 år tillbaka. Brott enligt internationell lag. Detta började inte i går eller för elva dagar sedan, utan årtionden sedan.

Skyller döda civila på Israel

Rättfärdigar du att Hamas inledde beskjutningen?

– Jag svarar genom att fråga om du rättfärdigar att en ockuperande makt, som bedriver krig mot det folk som den ockuperar, åberopar FN:s artikel 51 som inte har bäring i detta fallet.

Kan kriget rättfärdigas med tanke på att 66 palestinska och två israeliska barn dödades?

– Inget kan berättiga dödandet av civila. Med det sagt så riktade israel medvetet in sig på civila byggnader.

Att Israel svarade var ingen förvånad över. Vilket ansvar har Hamas för dödsfallen?

– Ansvaret ligger endast hos den ockuperande makten.

Israels ambassadör: Hamas gömmer sig bakom civila

Israels ambassadör Ilan Ben-Dov delar inte Hala Husni Fariz uppfattning. Han betonar att över 4 000 raketer skjutits in mot bebodda områden i Israel från Gaza de senaste dagarna.

– Hamas bär ensamma ansvaret för detta. De använder palestinska civila som mänskliga sköldar. Hamas begår dubbla krigsbrott. De skjuter mot israeliska medborgare och gömmer sig samtidigt bakom palestinska barn och civila.

Det var ju israeliska raketer som dödade barnen?

– Det var vi som blev attackerade. Hamas, en radikal islamistisk organisation, attackerade Israel. De skadar palestinier genom att skjuta från mitten av sin befolkning, skjuta från skolor, sjukhus och förskolor.

Israel är den starkare makten. Borde ni inte visa mer återhållsamhet?

– 2017 hade ni en terroristattack här på Drottninggatan. De senaste tio dagarna har vi drabbats av 4 300 sådana attacker. Vi är ansvariga för att skydda israeler. Alla andra länder hade gjort samma sak. Det är inte bara vår rätt, utan vårt ansvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.