Kö utanför en av röstningslokalerna till valet om en ny författningsförsamling i Caracas, Venezuela. Foto: TT

IT-företag: Valfusk i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Röstsiffrorna från helgens val i Venezuela är manipulerade, enligt IT-företaget Smartmatic. Skillnaden mellan det verkliga valdeltagandet och myndigheternas siffror är minst en miljon röster, enligt företaget.

Röstsiffrorna från helgens val i Venezuela är manipulerade. Det hävdar IT-företaget Smartmatic, som har arbetat med landets valsystem sedan 2004.

LÄS MER: Våldsam valdag i Venezuela – 10 personer uppges döda

Krisen i Venezuela

– Vi vet, utan någon som helst tvekan, att röstsiffrorna från det senaste valet till författningsförsamlingen var manipulerade, säger Antonio Mugica, vd för Smartmatic, på en pressträff i London.

Skillnaden minst en miljon röster

– Vi bedömer att skillnaden mellan det verkliga valdeltagandet och myndigheternas siffror är minst en miljon röster, fortsätter han.

Åtta miljoner människor röstade i valet, enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent.

Valet i helgen handlade om en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål. Oppositionen vägrade delta i valet, som man kallar en bluff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet