Lega Nord-ledaren Matteo Salvini Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Klart nej i folkomröstningen i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en hård förlust för ja-sidan i folkomröstningen om ny grundlag i Italien. När 99 procent av rösterna räknats har nej-sidan fått över 59 procent.

Den första indikationen kom redan klockan 23.00, samtidigt som vallokalerna stängde. Nej-sidan hade redan då greppet om folkomröstningen, visade tre stora vallokalsundersökningar.

Ja-sidans stora företrädare, premiärminister Matteo Renzi, hade spelat ett högt spel. Sagt på förhand att han skulle avgå om det blev ett nej.

Italiens premiärminister avgår

Så blev också fallet, och i natt gav han avgångsbeskedet i ett tv-sänt tal.

Renzi: ”Tack alla, iallafall”

Tidigt på måndagsmorgonen rapporterade italienska medier att samtliga valdistrikt räknats. Nej-sidan hade når totalt 59,1 procent av rösterna. Ja-sidan får inte mer än 40,9 procent. Drygt 65 procent av italienarna röstade.

Bland nej-sidans företrädare finns allt från den populistiska Femstjärne-rörelsen till förre premiärministern Silvio Berlusconis parti Forza Italia och högerpopulistiska Lega Nord.

Premiärministern hade annonserat en pressträff på förhand, och strax innan Matteo Renzi höll sitt tv-sända tal gav han en liten indikation på åt vart det hela barkade.

– Tack alla, iallafall, skrev han i en första kommentar på twitter strax efter midnatt.

Ja-sidan hoppades på förändring

Renzis förslag var tänkt att minska storleken på, och inflytandet från, senaten, en av parlamentets två kamrar.

Makt var också tänkt att överföras från regionerna till centralregeringen i Rom.

Kritiker, långt ut på vänsterkanten och bort till extremhögern, anser att förslagen varit illa genomtänkta.

Silvio Berlusconi har varit en de hårdaste motståndarna till Matteo Renzis reformförslag – vilket Italien höll folkomröstning om under söndagen. Foto: TT

Fruktar nytt ekonomiskt kaos

Finansmarknaden och europeiska politiker fruktar nu att det kan skapas politisk instabilitet och förnyat kaos för de redan illa åtgångna italienska bankerna, något som kan komma att driva eurozonen mot en ny kris.

Finansministern Pier Carlo Padon försökte i fredags att lugna den nervösa marknaden, och sade då att ”det inte finns risk för en finansiell jordbävning” om nej-sidan vinner, även om det kan bli ”48 timmar av turbulens”.

Marknaden reagerade också direkt på den osäkerheten som nu väntar i Italien i och nej-sidans seger. Bland annat försvagades euron mot dollarn till den lägsta nivån på 20 månader, enligt Reuters.

Men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist menar stora delar av marknaden tagit höjd för detta scenario.

– Slutsatsen som många kommer att dra är att det kan bli en utdragen process i Italien och då kommer effekten att klinga av, säger han till TT.

Fakta: Nedröstade reformförslaget som fällde Renzi

Italien har i dag som enda land i EU ett så kallat perfekt tvåkammarsystem. Senaten med 315 senatorer och deputeradekammaren med 630 ledamöter har exakt samma funktioner. Det innebär att lagförslag ofta åker fram och tillbaka mellan de två kamrarna flera gånger, innan de kan klubbas.

Reformen innebär i stora drag att senaten får regional karaktär, ungefär som Förbundsrådet i Tyskland. Den ska bestå av 100 senatorer som väljs av de folkvalda regionstyrelsernas ledamöter. Senaten kommer inte att rösta vad gäller ordinarie lagstiftning. Framförallt kommer den inte att rösta i förtroendeomröstningar för eller emot regeringen.

Deputeradekammaren ändras inte alls. Det innebär att det räcker för regeringen att ha betryggande majoritet i deputeradekammaren för att kunna regera effektivt. En ny vallag som ger det vinnande partiet en rejäl majoritetspremie, kommer att göra detta möjligt.

  • Ja-sidans argument för: Snabbare lagstiftning, stabilare regeringar, lägre kostnader eftersom parlamentsledamöterna blir färre.  
  • Nej-sidans argument mot: Mindre demokrati (väljarna väljer inte längre senatorerna), risk för ”en ensam stark man” i ledningen för landet, landet politiska partier är oeniga i en så viktig fråga som grundlagen.

Natten mot måndag står det klart, nej-sidan tar en storseger i folkomröstningen och reformen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet