Legas ledare Matteo Salvini säger att det valet av premiärminister kommer göra både anhängare av Femstjärnerörelsen och Lega nöjda. Foto: TT

Italien överens om ny premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Femtjärnerörelsen och Lega ska ta över regeringsmakten i Italien tillsammans, efter att landet varit i politiskt baklås sedan parlamentsvalet i mars. Nu närmar de sig en färdig regering.

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och invandrings- och EU-kritiska Lega är överens om vem de vill ska bli Italiens nya premiärminister, samt vilka som ska bli ministrar i deras gemensamma regering, rapporterar flera italienska medier.

Namnen kommer de att avslöja först efter att de lagt fram dem för presidenten Sergio Mattarella, vilket de väntas göra under måndagen.

– Vi hoppas att ingen lägger in veto mot ett val som representerar vad majoriteten av italienarna vill, säger Lega-ledaren Matteo Salvini, enligt tidningen La Repubblica och nyhetsbyrån Ansa.

– Det kommer varken att bli jag eller (M5S-ledaren Luigi) Di Maio. Det kommer att bli ett namn som tillfredställer både oss och dem, säger Salvini enligt Corriere della Sera.

Får påtryckningar från Frankrike

Samtidigt varnar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire för att hela eurozonens stabilitet kan ruckas om Italien inte följer sina ekonomiska åtaganden. Partierna har redan presenterat ett tilltänkt regeringsprogram, med bland annat medborgarlön, skattesänkningar och ett generösare pensionssystem.

– Om den nya regeringen tar risken med att inte respektera sina åtaganden vad gäller skulder och underskottet, samt att städa upp bland bankerna, kommer den finansiella stabiliteten i eurozonen att vara hotad, säger Bruno Le Maire.

– Jag respekterar det italienska folkets självständiga val, men det finns åtaganden som är större än oss alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.