Italien utökar restriktionerna – hela landet i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Italien utökar sina strikta restriktioner till hela nationen för att försöka stävja coronautbrottet. Det innebär att alla allmänna sammankomster förbjuds och invånarna uppmanas till att hålla sig hemma, det rapporterar Reuters.
– Vi kommer inte längre ha röda zoner, hela Italien lyder nu under samma villkor, säger Italiens premiärministern Giuseppe Conte under en presskonferens.

De nya restriktionerna, som kommer att börja gälla under tisdagen, innebär att rörligheten begränsas i hela Italien. Enligt Conte bör landets medborgare inte röra sig utomhus så länge det inte rör sig om arbete eller en nödsituation.

Samtliga skolor och universitet kommer även att hållas stängda och alla sportevenemang ställs in.

– Det betyder att hela Italien är stängt. Vad det betyder rent praktiskt i detalj kommer vi få reda på under morgondagen. Det är ett historiskt beslut i ett modernt europeiskt land i fredstid, säger SVT:s utrikesreporterJennifer Wegerup som befinner sig i Rom.

Riskerar fängelsestraff

Tidigare har det kommit flera rapporter om att många italienare brutit mot karantänen, något som regeringen nu vill stävja med de utökade restriktionerna.

– Om du nu bryter mot karantänen och rör dig i ett område där du inte ska vara så riskerar du fängelsestraff. Man hoppas att de flesta italienare nu ska förstå allvaret och ta sitt ansvar. Jag upplever faktiskt att folk gör det också, säger Jennifer Wegerup.

Över 400 dödsfall

Italien är det land som drabbats hårdast av coronaviruset efter Kina. Under måndagen rapporterades 97 nya corona-relaterade dödsfall i Italien. Totalt har nu 463 människor dött i landet och över 7800 är smittade.

Enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, drabbades Italien så hårt av utbrottet då det upptäcktes sent i landet.

– De importfall man fick in från andra delar av världen flög under radarn. Man upptäckte först att man hade coronavirussmitta efter att det gått lång tid och att man hade människor som var väldigt sjuka, säger han.

Tror du att de utökade restriktionerna kommer att få någon effekt?

– Ja det här kommer ju att, på någon veckas sikt förhoppningsvis, leda till att man får betydligt färre smittfall. Man lyckades i Kina så man bör kunna lyckas här också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet