Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så var Silvio Berlusconis liv och karriär. Foto: Angelo Carconi/TT

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi död

Uppdaterad
Publicerad

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har avlidit efter en tids sjukdom, rapporterar flera italienska medier.

Han blev 86 år gammal.

Den tidigare italienska premiärministern och affärsmannen Silvio Berlusconi dog på måndagen på San Raffaele-sjukhuset i Milano, rapporterar den italienska tidningen Corriere Dela Sera. 

Berlusconi led av kronisk leukemi. Han lades in på sjukhuset i fredags för att genomgå en rad tester kopplade till sjukdomen.

Under måndagsmorgonen ska flera personer från Berlusconis familj ha anlänt till sjukhuset, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Bildade Forza Italia

Berlusconi gjorde sig en förmögenhet på fastigheter och medier, men hade större politiska ambitioner.

Han bildade partiet Forza Italia och var premiärminister i flera perioder från 1994 till 2011. Han har alltid varit kontroversiell, men hans politiska arv påverkar fortfarande italiensk politik starkt.

Formellt var han fortfarande ledare för högerpartiet Forza Italia, som ingår i premiärminister Giorgia Melonis regeringskoalition.

– Han var länge Italiens rikaste och mäktigaste man, han kontrollerade medierna, finansen och politiken. Han var väldigt illa omtyckt av dem som inte tyckte som han politiskt. I Sverige finns det en bild av honom som en pajas, men han var också oerhört omtyckt av stora skaror. Han har haft en väldigt lång och mångfacetterad karriär, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Lämnar ett stort tomrum

Berlusconis död kommer troligen att destabilisera den italienska politiken i månader framöver, skriver nyhetsbyrån Reuters. Jennifer Wegerup är inne på samma spår. Hon menar att den tidigare premiärministern kommer att lämna ett nästan ofattbart stort tomrum efter sig och säger att det inte finns någon tydlig arvtagare inom Forza Italia.

– Det här partiet var Berlusconi. Det finns en risk eller chans att partiet nu kommer försvinna, säger Wegerup.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om Silvio Berlusconis död här.

Vem var Silvio Berlusconi

Född i Milano 1936. Utbildade sig till jurist, och gav sig in i fastighetsbranschen.

Därefter startade Berlusconi en lokal tv-station och inledde en framgångsrik karriär i mediebranschen.

På 1990-talet var Berlusconi rik och välkänd, vilket bidrog till att han snabbt lyckades i politiken. 1994 blev han premiärminister för första gången.

Men kontroverserna var aldrig långt borta, och parlamentet röstade över 50 gånger om misstroende mot honom.

Det har ofta ryktats om att Berlusconi haft band till maffian. 2015 dömdes han för att ha mutat en senator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.