Foto: SVT

”Jag hörde smällar när delar av huset rasade samman”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s medarbetare Jonas Sverin befinner sig intill det brinnande höghuset i västra London.

SVT:s utsände Jonas Sverin har varit på plats sedan tidigt i morse. Han berättar om hur polis och räddningstjänst har spärrat av stora områden, bland annat en trafikled som går nära huset. Det går inte att ta sig till området närmast kring huset, och folk talar om att huset riskerar att rasa.

LÄS MER: Storbrand i höghus i västra London

Brand i Grenfell Tower i London

Aska och rök

– När jag kom tidigt i morse flög det aska och rök genom luften och man kunde höra hur det smällde när delar av huset rasade samman och hur stora saker, förmodligen fönster och balkongdörrar, föll ned i marken.

Jonas Sverin berättar att huset långt in på förmiddagstimmarna fortfarande brinner. Släcknings- och räddningsarbetet pågår oförtrutet och människor i området, både evakuerade och grannar, står i grupper och pratar om det som hänt.

– Många är chockade och gråter, de har blivit vittnen till fruktansvärda saker. De har hört nödställda stå och skrika på hjälp högt upp i huset och några unga tjejer hade sett hur en person hoppade ut från hög  höjd för att undkomma lågorna och röken.

TV: David: ”Det var barn i fönstren”

Jonas Sverin berättar att huset ligger norr om det exklusiva Notting Hill i ett lite mer blandat område. Nu har folk i grannskapet dykt upp med mat, dryck och kläder till de som blivit hemlösa.

– Det är ett av få höghus i närheten, så branden syns verkligen på långt håll. Flera kyrkor i området har också slagit upp portarna så att evakuerade och chockade människor har någonstans att ta vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet