”Hon spred kärlek, inte hat”. Hör Dina berätta om sin mammas reaktion efter terrorattacken 2001. Foto: Dokumentären Generation 11 september

Luke och Dina låg i magen när papporna dog i 11 september-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 100 blivande pappor dog i terrorattacken mot USA för tjugo år sedan.  

– Jag tänker inte på pappa varje dag. Ibland har jag dåligt samvete för det, säger Dina i dokumentären Generation 11 september.

Dinas pappa David var en av de närmare 3 000 personer som dog i attackerna mot USA den 11 september 2001. Snart fyller Dina och närmare 100 unga vuxna med samma uppväxt 20 år.

“Svårt att komma på frågor om pappa” 

I dokumentärserien Generation 11 september beskriver sju unga män och kvinnor ett liv utan en pappa de aldrig hann träffa. Men också hur en terrorattack har påverkat deras familj och resten av landet sedan 2021. 

20 år sedan terrordåden

– När man vet så lite om sin pappa är det svårt att komma på frågor. Jag har inga minnen av honom, bara en uppfattning om vem han var, säger Dina.

Ny familjelycka 

Livet efter terroristattacken har i många fall vänt tillbaka i positiv riktning. I klippet nedan berättar Dina vad som ger henne kraft när hon behöver det som mest.

Pappan var med i Delta Force 

Lukes pappa Kip dog i 11 september-attackerna och kort därefter avled även hans mamma, i cancer. Luke adopterades av sin morbror och hans familj. Både hans biologiska pappa och styvpappa var militärer, något som Luke också strävar efter. 

– Min pappa var med i Delta Force, en grupp utvalda personer inom arméns specialstyrkor. Det är inte lätt att bli antagen dit, man måste vara motiverad och tuff. Som barn är det en sån man vill bli – som han, säger Luke. 

Vill du veta mer om hur livet har utvecklats för några av dem som förlorade sin pappa i terrorattacken 2001? Se Generation 11 september, lördag 11 september i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet