Behandlingen av romer i Frankrike fortsätter att få kritik från Amnesty. Foto: Scanpix

Jakten på Frankrikes romer fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingen av romer i Frankrike fortsätter på samma sätt under Francois Hollandes ledning som under ex-presidenten Nicolas Sarkozy. Nu riktar Amnesty skarp kritik mot att landet fortsätter att systematiskt tvångsvräka landets romer.

I augusti 2010 påbörjade Frankrike en massiv utvisning av landets romer, vilket skapade stor medial uppmärksamhet och starka reaktioner från omvärlden. En kort tid därefter antog Europaparlamentet en resolution som fördömde Frankrikes utvisningar och uppmanade till att stärka romers rättigheter inom den europeiska unionen. Även EU-kommissionen yttrade ett hot om att dra Frankrike inför EG-domstolen, hotet drogs senare tillbaka.

”Det är pinsamt att EU alltid kritiserar brott mot de mänskliga rättigheterna i andra delar av världen, men har så svårt för att städa på vår egen bakgård och vara självkritiska”, skrev då EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) i en kommentar.

I en ny rapport från Amnesty framgår det att jakten på Frankrikes romer fortsätter, nu i form av kontinuerliga tvångsvräkningar.

Många av Frankrikes romer har, i brist på annat, upprättat informella bosättningar där de lever under mycket svåra förhållanden. I samband med tvångsvräkningarna, som oftast sker utan förvarning, är det inte ovanligt att romerna förlorar sina tillhörigheter, identitetshandlingar och medicinska journaler, detta visar en ny rapport från Amnesty.

Uppskattningsvid bor det ungefär 15 000 romer i Frankrike, varav de flesta kommer från Bulgarien och Rumänien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer