Hör Hatice Cengiz berätta i Skavlan: ”Jag ser det faktiskt som ett skämt”. Foto: SVT/Skavlan/TT/Hasan Jamali

Jamal Khashoggis fästmö kommenterar dödsdomen: ”Som ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en av Mellanösterns framstående journalister, Jamal Khashoggi, chockerade världen. För ett par veckor sedan dömdes fem män till döden för mordet. Men Khashoggis fästmö, Hatice Cengiz, menar att domen är ett skämt.

– Vi har inte fått några detaljer kring utredningen, säger hon i Skavlan.

Det var i oktober 2018 som journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul.

I en rättegång i Saudiarabien dömdes fem män till döden, strax innan jul. Elva män stod åtalade för inblandning i mordet.

Skavlan

– Jag ser det faktiskt som ett skämt, säger Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz och fortsätter:

– Fem personer har de sagt, men inga namn. Vi vill se korrekt utdömda straff, även för övriga inblandade.

Se intervjun med Hatice Cengiz i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 10 januari och går att se på SVT Play från klockan 17:00.

Fakta: Mördades på saudiskt konsulat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skavlan

Mer i ämnet