Det var på onsdagen som ministern Petre Daea uttalade sig om ett stort utbrott av svininfluensa i östra Rumänien, som innebär att tusentals grisar måste dödas och eldas upp för att inte smittan ska spridas. Arkivbild. Foto: TT

Rumänsk minister jämförde grisavlivningar med Auschwitz

Publicerad

Rumäniens jordbruksminister är i blåsväder efter att jämfört nazisternas koncentrationsläger med avlivningen av sjuka grisar som sedan läggs i förbränningsugnar.

”Det finns inget botemedel, inget vaccin ingen medicin – det enda sättet är att offra dem. Grisarna bränns till aska, det är ett fruktansvärt arbete. Det är som Auschwitz där inne”, sa den Rumänske jordbruksministern Petre Daea i en tv-intervju tidigare i veckan. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ber om ursäkt

Det var på onsdagen som ministern Petre Daea uttalade sig om ett stort utbrott av svininfluensa i östra Rumänien, som innebär att tusentals grisar måste dödas och eldas upp för att inte smittan ska spridas.

Petre Daea bad senare om ursäkt i ett pressmeddelande, där han säger att han respekterar alla judar och förklarar att han ville belysa vilka svårigheter som grisbönderna ställs inför, rapporterar sajten Balkan Insight.

Flera oppositionspartier och organisationer kräver att ministern avgår och beskriver uttalandet som oförlåtligt. Israels ambassad i Rumänien uttrycker sin bestörtning i ett pressmeddelande där man skriver att folkmordet på judar aldrig får glömmas eller trivialiseras.

Mörk historia

Rumänien var allierat med Tyskland under andra världskriget. Enligt en rapport som den rumänska regeringen lät ta fram 2004 så mördades mellan 280 000 och 380 000 judar på rumänskt eller rumänskockuperat territorium under kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer