Franska valets huvudpersoner: Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron, François Fillon och Marine Le Pen. Foto: TT

Jämnt opinionsläge inför franska valet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hålls en första valomgång i det franska presidentvalet. Opinionen är fortsatt jämnt fördelad mellan de fyra huvudkandidaterna, enligt ett franskt opinionsinstitut.

De elva kandidater som nu driver kampanj inför det historiskt spretiga valet kommer efter söndagen att bli två, inför den slutgiltiga omröstningen den 7 maj. De fyra huvudkandidaterna åtnjuter relativt likvärdigt stöd. Enligt det franska opinionsinstitutet IFOP:s senaste siffror leder den 39-årige centerpolitikern Emmanuel Macron mätningarna med sina 24 procent. Strax därefter kommer den 48-åriga nationalisten Marine Le Pen med 22,5 procent.

LÄS MER: Presidentvalet i Frankrike 2017

Presidentval i Frankrike 2017

Fortsatt stöd trots skandalen

Konservative François Fillon, 63, har stöd av 19,5 procent av väljarna. Detta trots den välpublicerade skandal som uppstod i januari efter att han anklagats för att ha betalat familjemedlemmar hundratusentals euro ur statskassan för jobb de aldrig utfört. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, 65, har stöd av 18,5 procent.

Nummer fem i mätningarna är socialisten Benoit Hamon, 49, som kämpar med svaga opinionssiffror. I ett kampanjtal uppmanade han nyligen väljarna att ”vakna, för bara ni kan undvika en mardröm för Frankrike”.

LÄS MER: ”Ska Le Pen göra Frankrike stort igen?”

Återgår till kärnfrågorna

Marine Le Pen har under de senaste åren mjukat upp sin retorik i syfte att vinna bredare stöd för sitt parti, Front National, men har i valets slutskede återgått till partiets kärnfrågor om nationell identitet, invandringsnivåer och hotet från islamismen, enligt AFP.

Valet blir också en fråga om Frankrikes inställning till EU – Le Pen, den mest EU-fientliga kandidaten, vill ha folkomröstning om en eventuell ”Frexit” och lämna euron. Vänsterkandidaten Mélenchon är också euroskeptisk, men trycker snarare på behovet av att omförhandla landets avtal med den enligt egen utsago ”ultraliberala” unionen.

En majoritet av fransmännen stödjer fortfarande EU och euron, enligt mätningar.

Klockan 20 i kväll möts de elva kandidaterna för en debatt i tv-kanalen France 2, där de får 15 minuter var på sig att övertyga väljarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet