Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hallenberg om kommande markoffensiven: ”Omöjligt att utrota Hamas”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu hårdare strider och större lidande för civilbefolkningen är att vänta när Israel planerar för sin markinvasion av Gaza. Men enligt experter väntas Israel stöta på starkt motstånd.

– Man kommer att kunna försvaga Hamas militärt, men att utrota något som har en så stark anslutning inom det palestinska samhället tror jag är fullständigt omöjligt, säger Jan Hallenberg, senior forskare på UI.

Trycket ökar på Israel att återupprätta ett förtroende hos den israeliska allmänheten, efter att totalt ha misslyckats med att skydda befolkningen mot Hamas attack.

Enligt Jan Hallenberg, senior forskare på Utrikespolitiska institutet, är en markoffensiv att vänta inom de närmaste dagarna – med hårda strider som följd.

Krig mellan Israel och Hamas

– Hamas visade i sin attack att de hade planerat oerhört väl, och israelerna var inte medvetna om vilken förmåga Hamas hade. Jag fruktar att de även har planerat sitt försvar väl, och Israel kommer att möta svåra överraskningar som kommer att leda till stora förluster, säger han.

Ett tydligt mål för militären är att försöka slå ut Hamas tunnelsystem som finns under all bebyggelse i Gaza. Ett mycket riskfyllt uppdrag.

– Det är oerhört svårt att veta var dessa tunnlar finns. En del av dem kommer att vara minerade som israelerna inte har räknat med.

Planen är att totalt utplåna terrororganisationen, något Jan Hallenberg menar är omöjligt.

Risk att konflikten sprider sig

USA visar ett starkt politiskt och även diplomatiskt stöd till Israel och har skickat hangarfartyg samt två plan fullastade med vapen till regionen.

Iran, som i stället stödjer både Hamas och milisgruppen Hizbollah i Libanon, har också lagt sig i konflikten. På lördagen skickades ett meddelande till Israel via FN där Iran ska ha hotat med att man kan bli ”tvunget att ingripa” om Israel fortsätter sina offensiva operationer i Gaza.

Enligt Karin Aggestam, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, finns risk för spridningseffekt.

– USA har utfärdat både en diplomatisk och militär signalering som ska avskräcka andra aktörer som Hizbollah att attackera Israel. Och senast i dag försökte Frankrike utöva diplomatiska påtryckningar för att förhindra en våldsspiral som senare kan utveckla sig till ett fullskaligt krig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet