”Japan har råd med OS”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens OS har kantats av finansiella problem. Men det bör inte utgöra något bekymmer för Tokyo 2020.

Stor glädje bröt ut bland morgonpigga japanerna när tv-kanaler rapporterade IOK:s beslut. Det annars så känslomässigt återhållsamma folket jublade vilt.

– Det här är ett otroligt positivt besked för inte minst premiärminister Shinzo Abe  som tillträdde efter valet i december förra året. Hans viktigaste program handlar om att få fart på en japansk ekonomi som lite stått och stampat i 20 år. Att få OS 2020 till Tokyo det är klart att det är ett stort glädje present för både premiärminister Abe och japanerna, säger Lars Moberg.

Arenor nära varandra

Med sin ”ultrakompakta” plan skiljde sig Tokyo från konkurrenterna Madrid och Istanbul. De flesta av arenorna ligger i samma område. Av de 37 nya arenor som ska byggas kommer åtminstone 28 att ligga i stadens centrum, inklusive nationalarenan Kasumigaoka, där finalen i rugby-VM kommer att hållas 2019.

85 procent av arenorna ligger inom en radie av åtta kilometer från den olympiska byn i stadskärnan.

Varma spel att vänta 2020

Tokyo garanterar boende för 37 000 personer inom tio kilometer från stadens centrum och ytterligare 140 000 nära city.

Spelen ska hållas 24 juli-9 augusti, vilket innebär att det kommer att bli hett, medeltemperaturen är uppemot 30 grader, och mycket hög luftfuktighet.

– Japan kommer att ha råd att arrangera OS. Landet är rikt och kommer alldeles säkert klara av detta, säger Lars Moberg på plats i Japan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2020

Mer i ämnet