Med det nya kejsarparet Naruhito och Masako inleds en ny tidräkning, Reiwa, som används för att beskriva tidsandan i en del av historien. Foto: AP

Många nyfikna på Japans nya kejsarpar – vilka är de?

Uppdaterad
Publicerad

Allas blickar riktas nu mot Japans nye kejsare Naruhito och hans fru Masako. De saknar politisk makt men förväntas uppfylla plikter och delta i ceremonier i det hårt styrda japanska hovet. Den nya kejsarinnan lider dock sedan länge av depressioner.

Den avgående kejsaren Akihito och kejsarinnan Michiko har varit mycket populära bland japanerna, även om det också förekommer kritik mot att monarkin kostar staten stora summor.

Med uråldriga ceremonier blir nu den äldste sonen, kronprins Naruhito, den 126:e kejsaren på den japanska krysantemumtronen. Intresset är stort för hur det nya kejsarparet ska föra traditionerna vidare.

Många förväntade sig att kronprinsessan Masako som välutbildad karriärdiplomat skulle kunna ha en framträdande och modern kvinnoroll. Hon har examen från ansedda universitet och imponerande kunskaper i fem utländska språk. Men Masako har sedan länge varit sjuk och deprimerad.

Kronprins Naruhito och Masako gifte sig i juni 1993. Båda har utbildat utomlands. Foto: AP

– Hon är förintad av det konservativa och hårt styrda livet vid hovet och har inte varit aktiv på åratal. Det är få som tror att den nya kejsarinnan kommer att kunna uppfylla sina plikter och delta i ceremonierna, säger författaren och Japankännaren Monica Braw.

Den avgående kejsaren Akihito fick dispens av parlamentet att abdikera av hälsoskäl. Foto: Reuters/Thomas Peter

Efter andra världskriget skrev den amerikanska ockupationsmakten en ny konstitution där kejsaren fråntogs all politisk makt och i stället blev en symbol för staten. Den gamle kejsaren Akihito, som fått dispens att abdikera av hälsoskäl, moderniserade rollen under sina 30 år på tronen. Kejsarparet Akihito och Michiko har framträtt tillsammans som ett par, och har visat intresse för att komma nära landets medborgare.

Kronprinsessan Victoria togs emot av det blivande kejsarparet Naruhito och Masako i Tokyo i oktober 2001. Foto: AP/Chiaki Tsukumo

Den nye kejsaren Naruhito lär vara en stillsam och tillbakadragen person. Än så länge har han inte sagt något om sin inriktning. I en intervju har Naruhito avslöjat att vatten är en fråga han intresserar sig för. Han är historiker och har doktorerat om marina transporter på brittiska vattenvägar.

– Kejsaren är extremt omgärdad av restriktioner och får inte yttra sig politiskt. Man undviker allt som kan vara kontroversiellt, säger Monica Braw.

Samtidigt som de uråldriga riterna lever vidare i den traditionstyngda monarkin står Japan inför en stor utmaning: OS i Tokyo nästa år. Där förväntas kejsarparet bidra med sin närvaro.

– Det är en viktig prestigefråga. Efter tjugo år av ekonomisk kris vill man visa att Japan är ett modernt framtidsland, säger Monica Braw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer