Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USS Gerald Ford är ett av de hangarfartyg som skickats till haven runt Israel efter krigsutbrottet. Hör experten förklara varför i inslaget. Foto: TT/ Petty Officer 2nd Class Jacob Mattingly

Jättefartyg från USA på plats i Medelhavet under kriget

Publicerad

Kriget mellan Israel och Hamas ger svallvågor på världshaven.

Stridsfartyg från USA, Frankrike och Storbritannien har lagt till på flera strategiska platser.

– Det är marin diplomati på hög nivå, säger Niklas Granholm, forskningsledare på FOI.

I inledningsfasen av kriget mellan Israel och Hamas fanns en oro för att ett regionalt storkrig var på gång.

För att gjuta olja på vågorna skickade bland annat USA och Storbritannien ner hangarfartygsgrupper till Medelhavet, Röda havet och Persiska viken.

– Man projicerar sjömakt in i regionen på väldigt kort tid, det tog en vecka drygt för fartygen att komma på plats, säger Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

De syftena har hangarfartygen

Förutom att ha en avskräckande effekt ska stridsfartygen också skydda kommersiella handelsfartyg. Sådana fartyg har attackerats av Huthirebellerna i Jemen, en grupp som stöds av Iran.

– Dessutom ska fartygen kunna evakuera sina egna länders medborgare från regionen, om ett storkrig skulle bryta ut, säger Niklas Granholm.

Se bilderna på fartygen i Medelhavet, och hör Niklas Granholm förklara vad som hänt utanför Gazas kust, i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.