Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Juan Ignacio Roncoroni/EPA

Javier Milei vinner valet i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Med över 90 procent av rösterna räknade står det klart att det blir den kontroversiella ultraliberalen Javier Milei som vinner presidentvalet i Argentina.

– Återuppbyggnaden av Argentina börjar i dag, säger han i sitt segertal.

En avskaffad centralbank, dollarisering av den lokala valutan, och laglig försäljning av mänskliga organ kan vara att vänta i Argentina.

Enligt preliminära siffror blir det den kontroversiella ultraliberalen Javier Milei som vinner valet i Argentina och blir landets nästa president.

När 92 procent av rösterna är räknade har Milei 56 procent av rösterna och hans utmanare, mittenpolitikern och nuvarande finansministern Sergio Massa, 44 procent.

Sergio Massa erkände sig tidigt besegrad, rapporterar Reuters.

– Självklart är resultaten inte vad vi förväntade oss. Jag har kontaktat Javier Milei för att gratulera honom, säger Massa i ett tal till sina anhängare på valvakan.

Jämförts med Trump

Javier Milei har jämförts flitigt med USA:s Donald Trump. Han kallar sig själv för ”anarkokapitalist”, påstår att den globala uppvärmningen är en lögn och vill förbjuda abort.

Det starka stödet till högerlibertarianen är framför allt en reaktion på flera år av ekonomiskt förfall, menar Latinamerikaexperten Andrés Rivarola.

Efter en ökad fattigdom i landet och en inflation på nästan 150 procent vill Milei lägga ner den argentinska centralbanken och istället införa dollarn som landets officiella valuta.

Trump har personligen gratulerat Milei till segern på sin egna sociala plattform Truth Social.

”Jag är väldigt stolt över dig. Du kommer att göra Argentina storslaget igen!”, skriver han.

Milei har även grattats av Brasiliens president Lula da Silva samt Chiles president Gabriel Boric på X.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Milei har framträtt med en motorsåg på sina valmöten för att illustrera hur han vill stympa statsapparaten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.