Eva Elmsäter, kommentator Foto: SVT

Jemen – terrornätverkets nya starka fäste

Uppdaterad
Publicerad

Jemen, som länge legat lite bortglömt längst ned på den Arabiska halvön, har blivit det nya al-Qaidas starkaste fäste, skriver SVT:s utrikespolitiska kommentator Eva Elmsäter.

Terrornätverket al-Qaidas hjärtland har länge ansetts vara gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. Det är här de amerikanska ansträngningarna att radera ut nätverket varit störst.

Framförallt har man använt sig av drönarattacker, och det var även i Pakistan som bin Ladin dödades. Men trycket mot al-Qaida i Afghanistan/Pakistan har drivit verksamheten till andra trakter. Framförallt Jemen har blivit en ny bas för islamisterna.

Aktivt nätverk

De senaste 18 månaderna har drönarattackerna mot misstänkta al-Qaida ledare i Jemen ökat kraftigt och gruppen har drivits under jord. Men trots attackerna har nätverket i Jemen (al-Qaida på den Arabiska halvön AQAP) visat sig vara oerhört livskraftig och aktiv.

Terrornätverket har de senaste åren försökt genomföra en rad terrordåd mot bland annat amerikanska passagerarflyg, bombdåd som myndigheterna lyckats avvärja.

Al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri, som efterträdde Usama bin Ladin, har enligt amerikanska officiella källor alldeles nyligen upphöjt ledaren i Jemen, Nasser al-Wahishi, till nummer två i det globala nätverket. Nasser al-Wahishi var bin Ladins personliga sekreterare under åren i Afghanistan och han anses vara mycket lojal mot al-Qaidas idéer.

Kommunikationen oroar

Det är också kommunikationen mellan al-Zawahiri i Pakistan och al-Wahishi i Jemen som fått amerikanska myndigheter att reagera och varna för en ny terrorattack, enligt New York Times.

Deras kontakt ses som det kanske allvarligaste hotet mot västerländska och amerikanska intressen sen den 11 september. Terrorhotet har fått USA och flera andra länder att stänga en rad ambassader i Mellanöstern- och Nordafrika.

Växte sig starkt

Jemen har de senaste åren skakats av interna motsättningar och konflikter mellan olika delar av landet. Den arabiska våren 2011 och stora folkliga protester tvingade efter flera månader bort president Saleh. En seger för de demokratiska krafterna i landet, enligt oppositionen.

Men i det politiska kaoset hade al-Qaida i Jemen växt sig starkt. Och trots militärens förnyade attacker och de amerikanska drönarna så har gruppen fortfarande förmåga att sätta skräck i USA och omvärlden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.