Foto: TT

Jeremy Corbyn ny Labourledare

Uppdaterad
Publicerad

Jeremy Corbyn har valts till ny partiledare för Labour, Storbritanniens motsvarighet till Socialdemokraterna. 66-åringen från Islington i London efterträder Ed Miliband, som avgick direkt efter partiets svidande valförlust i våras. Sedan dess har Harriet Harman varit tillförordnad på posten.

Corbyn utsågs i en process där Labourmedlemmar samt partisympatisörer som betalat tre pund fick rösta fram till i torsdags. De röstande kryssade för sin favorit och rangordnade övriga kandidater.

Jeremy Corbyn fick 251.417 röster vilket motsvarade 59,5 procent. I sitt segertal i ett konferenscentrum i London började han med att tacka alla som deltagit i ”detta demokratiska val”. Den 66-årige Karl Marx-beundraren hyllade sitt partis obändiga strävan ”efter ett värdigare och bättre samhälle”.

Hans konkurrenter om posten blev utklassade: Andy Burnham vann 19 procent av rösterna, Yvette Cooper 17 procent och Liz Kendall 4,5 procent.

Vänsterns Nigel Farage

Han ses som en frälsare av sina anhängare på vänsterkanten, och är den som har dominerat mediebevakningen inför valet. I somras när Labours nomineringsval började sågs han som en ren outsider, fast han suttit i parlamentet i 32 år. Under sommaren har han mötts av jubel och ovationer på sina möten i överfyllda lokaler.

Corbyn anses tala direkt till folket. Många ser honom som en vänstervariant av högerpolitikern Nigel Farage som leder det EU- och invandringskritiska United Kingdom Independent Party (Ukip). Corbyn anses själv vara en EU-skeptiker som menar att EU inte är tillräckligt socialt.

Hans löfte är att erövra regeringsmakten åt Labour i valet 2020 – när han själv är nästan 71 år – med ett program som radikalt ska bekämpa social orättvisa och ekonomiska klyftor. Det är ett program som påminner om Labours på 1980-talet – då man förlorade valen.

”Genomgå en hjärttransplantation”

Inom Labours toppskikt är han omtvistad. Två före detta premiärministrar från Labour, Tony Blair och Gordon Brown har tillsammans med andra i Labour-toppen varnat för att ett val av Corbyn betyder åtminstone två förlorade val i framtiden. Även förre Labour-ledaren Neil Kinnock är kritisk.

Blair sade, att de som kände i sina hjärtan att Corbyn var rätt man, borde genomgå en hjärttransplantation. Corbyn-sidan menar att det som nu sker är försöket finna tillbaka till Labours ursprungliga själ.

Corbyns anhängare menar att han ger dem en positiv vision av samhället, långt borta från krav på åtstramningar. En del bedömare talar om desperation och nostalgi hos anhängarna, och en ilska mot Tony Blairs ”New Labour”, som närmast var ett borgerligt parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.