En flicka leker med en fotboll på en av de sönderbombade gatorna i centrala Homs. Foto: TT (arkiv)

Jesuitpräst: ”Homs är ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandena i den belägrade staden Homs är fruktansvärda. Det berättar en nederländsk jesuitpräst som levt där i nästan 50 år, och är den siste utlänningen som är kvar.

Fader Frans van der Lugt beskriver ett helvete för de människor som ännu är kvar i det av regimen belägrade Homs.

– När man går nerför gatan och ser folks ansikten så är de alla svaga och bleka. Maten håller på att ta slut. Människor har börjat äta växter för att överleva, säger han.

Syrienkriget

Tänker stanna kvar

De få mediciner som finns att tillgå är för länge sedan slut berättar fader Frans och elektriciteten kommer och går. Flera gånger under den korta intervjun bryts strömmen. Läget i Homs kunde inte vara mer annorlunda än på de lyxhotell i Genève där regimen och oppositionen möts, konstaterar fader Frans. Men han avser ändå att stanna kvar. Homs är hans hem, säger han, när elen bryts igen.

– Det syriska folket har gett mig så mycket vänlighet. Om det syriska folket lider i dag så vill jag dela dess smärta liksom jag delat det goda med dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet