Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden säger att 200 miljoner vaccinsprutor ska administreras under hans första 100 dagar som president. Foto: Jim Watson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Joe Biden höll sin första presskonferens som president

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden inledde sin första presskonferens i Vita Huset med ett nytt vaccinlöfte: 200 miljoner vaccinsprutor ska administreras under hans första 100 dagar som president.

Det är en fördubbling jämfört med det tidigare vaccinmålet – som nåddes i förra veckan.

Vapentester i Nordkorea, en humanitär kris vid Mexikos gräns och en pandemi som fortsätter att skörda liv. Orosmolnen var flera när Joe Biden intog talarstolen i Vita huset.

Men presidenten inledde ändå i en positiv anda – genom att trappa upp USA:s vaccinmål.

– Det första målet på 100 miljoner doser nådde vi redan efter 58 dagar. Nu sätter jag ett nytt mål. Vi ska under mina 100 första dagar ha utdelat 200 miljoner doser, sa Joe Biden.

Barn fast i läger vid mexikanska gränsen

Flera av journalisternas frågorna gällde situationen vid den södra gränsen mot Mexiko. Tusentals mexikanska medborgare har försökt ta sig in i landet under de senaste månaderna och 9 000 ensamkommande barn uppges ha fastnat i överfulla och dåligt utrustade läger utmed gränsen.

SVT:s Stefan Åsberg har beskrivit situationen som Joe Bidens första stora prövning.

Så här långt har Vita huset bemött kritiken med tystnad – men vid presskonferensen ikväll blev Biden tvungen att svara.

– Inga barn ska vara längre än 72 timmar i lägren. Men 70 procent av de barn som kommer är 16 eller 17 år. Det handlar alltså inte om barn som rycks ur sina mödrars famnar, sa Biden.

Biden stod kvar vid sitt tidigare budskap: De som anländer till gränsen ska skickas tillbaka.

– Om det finns anhöriga i hemlandet ska barnet skickas tillbaka. Men jag kommer aldrig att låta ett barn svälta ihjäl vid gränsen. Barn ska få säkert husrum.

Kommenterade Nordkoreas vapentester

Ett annat problem för Joe Biden är Nordkoreas vapentester. Under torsdagen uppgav Japans kustbevakning att landet avfyrat två ballistiska robotar. Biden har tidigare avstått från att kommentera vapentesterna.

Under kvällens presskonferens sa han:

– För det första, FN:s resolution 1718 överträddes av dessa missiler. Vi samtalar med våra allierade och om det eskalerar kommer vi att svara med relevanta åtgärder.

Planerar att ställa upp i nästa val

Biden, som är 78 år och den äldsta amerikanska presidenten att bli vald, fick också en fråga om han tänker ställa upp i nästa val 2024.

– Ja, det är min plan, sa presidenten.

Dröjde 65 dagar

Torsdagens presskonferensen ägde rum hela 65 dagar efter att Joe Biden tillträdde som president.

Det är första gången på 50 år som det dröjt så länge innan en amerikansk president bjuder in presskåren till Vita Huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer