Joe Biden har röstat i valet i USA

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas kandidat Joe Biden har röstat i det amerikanska presidentvalet tillsammans med hustrun Jill Biden.

Samtidigt kommenterade han hur han vill förbättra kritiserade Obamacare – som hans motståndare Donald Trump länge lovat att riva upp.

Joe Biden röstade i sin hemstad Wilmington i Delaware. Efteråt passade den demokratiske presidentkandidaten på att berätta om sina planer för det amerikanska hälso- och sjukvården, rapporterar NPR.

Han sa också att han kan tänka sig samarbeta med republikanerna för att förbättra ACA, Affordable Care Act, även kallad Obamacare. Reformen lanserades av dåvarande president Barack Obama 2010.

Presidentvalet i USA 2020

– Jag har ett förslag kring hur vi kan förbättra ACA. Barack och jag ville addera ett alternativ som tilllåter människor att behålla sina privata försäkringar om de ville göra så och göra det mer prisvärt att välja en bättre försäkringsplan.

Trump har lovat riva upp Obamacare

I sin valkampanj 2008 lovade Obama att de som hade gamla sjukförsäkringar skulle få behålla dem, men mängder av amerikaner har fått sina sjukförsäkringar uppsagda eftersom deras försäkringar haft sämre villkor än den obligatoriska ”Obamacare”-försäkringen. De tvingades därför teckna nya försäkringar, med bättre villkor – men dyrare premier.

På lördagens röstade president Donald Trump i ett bibliotek i Florida. Han har sedan han tillträdde lovat att riva upp Obamacare och ersätta det med ett nytt sjukförsäkringssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet