Pinsamt, sade Joe Biden om Donald Trump i hemstaden Wilmington på tisdagen. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Joe Biden kallar Trumps uppträdande ”en skamfläck”

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att USA:s högsta domstol diskuterat Obamacare, sjukvårdsreformen som Trump vill riva upp, så höll Joe Biden en presskonferens där han försäkrade medborgarna om att en ny regering är på gång och att sjukvården är av högsta prioritet för honom.

Han var fortsatt segerviss och kallade Trumps uppträdande efter valet för en ”skamfläck”.

Joe Biden höll under tisdagen en presskonferens där han sa att Trump-administrationens motstånd mot en ny regering inte har någon påverkan på vad demokraterna kommer att kunna uträtta, rapporterar AP och flera andra medier.

Han sa att en överlämning från den sittande presidenten hade varit nyttigt men att inget kommer att stoppa bildandet av en ny regering och att de kommer att sätta igång arbetet med en gång.

Presidentvalet i USA 2020

Under framträdandet tog Biden även upp Obamacare, sjukvårdsreformen som Trump in i det sista vill upphäva, som precis innan presskonferensen utvärderades i Högsta domstolen.

Det verkar enligt AP osannolikt att HD kommer att riva upp hela lagen, men bidrar ändå till den växande högen av svårlösta förpliktelser som Biden kommer behöva ta itu med när han väl tillträder. Skulle lagen upphävas så skulle 23 miljoner amerikaner påverkas.

Flera EU-ledare har grattat Biden

Samtidigt så fortsätter Trump envist att hävda att valet har ”blivit stulet” i en kaskad av Twitter-inlägg som alla har blivit flaggade som ”tvivelaktiga”.

Däremot så har flera ledare inom EU och Europa nu gratulerat Joe Biden till segern.

På Twitter skriver bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han ser fram emot ett gott gemensamt arbete inom flera områden:

”Jag ser fram emot att stärka partnerskapet mellan våra länder och att arbeta med honom (Biden, reds. anm) kring våra gemensamma prioriteringar – från att ta itu med klimatförändringarna, till att främja demokratin och att återuppbygga vårt samhälle efter pandemin”.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emanuel Macron har enligt AP hört av sig till Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet