Stämningen var hätsk mellan tidigare vicepresidenten Joe Biden och senatorn Kamala Harris. Foto: Reuters

Utfallet mot Joe Biden i Demokraternas debatt – om rasism

Uppdaterad
Publicerad

”Jag tror inte att du är rasist, men…”

Så inledde Kaliforniensenatorn Kamala Harris ett kort men dramatiskt inlägg i den andra debatten mellan aspiranterna som vill bli Demokraternas presidentkandidat i USA 2020. Orden var riktade mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden.

Tio aspiranter drabbade samman i Miami under torsdagskvällen. På scenen stod två av Demokraternas mest namnkunniga veteraner: tidigare vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Men efter debatten har rapporteringen i amerikanska medier till stora delar handlat om ett annat namn: Kamala Harris.

”Lugn, klar, kunnig och ja – presidentmässig” skriver en politisk analytiker på CNN och utnämner Harris till en av debattens vinnare.

Enda svarta på scenen

Flera amerikanska medier lyfter särskilt fram ett segmentet från debatten där rasfrågan, och amerikanska polisens förhållningssätt i frågan, diskuterades.

Harris tog då ordet och ansåg sig ha rätt att få yttra sig eftersom hon är var den enda svarta kandidaten på scenen. Hon valde då att vända sig rakt mot Joe Biden:

– Jag tror inte att du är rasist, sade Harris och vände sig mot den 76-årige politiker-veteranen.

– Men, det här är personligt och det var faktiskt sårande att höra dig prata om anseendet hos två av USA:s senatorer som byggt upp sina karriärer på rassegregationen i det här landet, sade Harris.

Biden: Lovordade inte rasister!

Hon syftade då på att Joe Biden under sin kampanj lyft fram två tidigare senatorer, som förespråkat segregation, som personer han arbetat tillsammans med. Biden har inte velat be om ursäkt för saken.

Joe Biden gav under torsdagen svar på Harris utfall i debatten:

– Detta är en felaktig karaktärisering av min position helt och hållet. Jag lovordade inte rasister!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.