John Kerry: Greta kommer få se att hon har fel

Uppdaterad
Publicerad

USA särskilde klimatsändebud John Kerry anses vara en av de viktigaste personerna på klimatmötet i Glasgow. Igår deltog han i de sena förhandlingar som pågick för att närma sig ett slutdokument alla kan enas om.

– Jag är mycket hoppfull inför slutet, sa John Kerry till SVT.

John Kerry är USA:s tidigare utrikesminister och agerar som landets klimatsändebud under COP26 i Glasgow. Han deltog under fredagens officiella möte, då man bland annat förhandlade frågan om utfasning om subventioner av fossila bränslen. Kerry kallade subventionerna för ”definitionen av galenskap” och uppmanade världens länder att snabba på utfasningen.

Haft möte med Ryssland

Till SVT kommenterade han den kritik som riktats mot utpekade länder som Saudiarabien, Kina och Ryssland för att bromsa och hindra bland annat formuleringar om fossila bränslen.

COP26

– Jag har faktiskt haft ett bra möte med ryssarna, dom verkar nu villiga att röra sig framåt och jag tror att vi har löst ett antal av de frågor som varit svåra, sa han till SVT.

Han sa också att hans känsla var att förhandlingarna om pengar till fattigare länder närmar sig ett slut.

– Det verkar lösa sig.

”Håller inte med” Greta

John Kerry sa också att han var nöjd över att folkets marsch och demonstranterna var på plats på mötet, även om han inte haft tid att se och höra demonstrationerna på grund av alla förhandlingar.

Amerikanen gav också, om än lite motvilligt, ett svar på frågan om han höll med svenska Greta Thunbergs kritik om att hela klimatmötet i Glasgow var ”greenwashing” och en ”två veckors festival för 'business as usual'”.

– Jag håller inte med henne, naturligtvis.  Och ni kommer att märka det när ni ser vad som händer här på mötet till slut.

Nytt dokument väntas under lördagen

John Kerry var inte den som lämnade förhandlingarna sist. Under fredagskvällen och natten mot lördagen pågick en mängd mindre möten. EU-kommissionären Frans Timmermans deltog i många. Även Indiens miljöminister syntes gå emellan möten.

EU-representanter deltog sent i ett särskilt möte om ”loss and damage”, alltså de känsliga frågor som lyfts av många fattigare länder i Glasgow om ekonomisk stöd och kompensation för länder som drabbas av skador och förluster på grund av klimatförändringar. 

Även Sveriges klimatminister Per Bolund deltog i arbetet med förhandlingar för att finjustera texter till det dokument som skall presenteras lördag morgon eller förmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet