Vad premiärminister Boris Johnson gör nu är oklart. Han har sagt att han inte tänker vänta med brexit längre – och väntas försöka driva igenom ett nyval. Foto: Parliament TV/Reuters/TT

Johnson förlorade brexit-omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Boris Johnson förlorade brexit-omröstningen i det brittiska parlamentet. Nu straffas ledamöterna som röstade emot partilinjen – samtidigt som landet går närmare ett nyval.

Oppositionen lyckades. Med röstsiffrorna 328 mot 301 gav det brittiska parlamentet sig möjligheten att i morgon driva igenom ”the benn bill”. Det kommer i så fall tvinga Boris Johnson att begära förlängd förhandlingstid med EU till slutet av januari 2020.

Resultatet var väntat, särskilt efter att Tories-ledamoten Philip Lee lämnat regeringspartiet under dagen – och med det sett till premiärministern tappade majoriteten.

”Vill inte ha ett val”

Vad Boris Johnson gör nu är oklart. Han har sagt att han inte tänker vänta med brexit längre – och väntas försöka driva igenom ett nyval.

– Landet vill att det här görs nu. Jag är övertygad om att vi kommer att ordna ett avtal, men oavsett det så kommer vi att lämna den 31 oktober, sade Johnson i parlamentet under dagen.

Eter omröstningen fortsatte han på samma linje.

– Jag vill inte ha ett val. Men om parlamentsledamöterna i morgon stoppar förhandlingarna och driver fram ännu en poänglös fördröjning av brexit, eventuellt för flera år framåt, så kommer det vara enda sättet att lösa det här, sade han direkt efter omröstningen.

Tories-ledamöter utesluts

Samtidigt har han straffat de Tories-ledamöter som gick emot partilinjen. Kort efter omröstningen blev de uppringda och fick beskedet att de utesluts ur partiet, enligt uppgifter till The Guardian.

Ska han driva igenom ett nyval behöver dock två tredjedelar av parlamentet rösta för det – och om det lyckas är oklart.

– Labour har pratat i ett par år nu om att det krävs ett nyval. Men i själva verket tvekar Labour-partiet. Det verkar inte som att de är beredda att gå med på Boris Johnsons nyval om det skulle vara ett som sker före brexitdatumet 31 oktober, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer