Foto: Jonathan Brady, AP / TT

Cummings bröt mot restriktionerna: ”Ångrar mig inte”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons närmaste rådgivare har hamnat i blåsväder för att ha brutit mot landets karantänsregler.

Under en pressträff på måndagen försvarar han sitt agerande.

– Nej, jag ångrar mig inte, säger Dominic Cummings.

Det var i slutet av mars som Cummings, som då uppvisade symptom för covid-19, reste med sin son till Durham, 40 mil från London. Under pressträffen försvarade han agerande.

Vid tiden för avresa hade hans fru också insjunknat med symptom på covid-19 och Cummings menar att han tog sonen till familjens gård i Durham för att vara nära släktingar. Tanken var att de skulle ta hand om barnet ifall båda föräldrarna blev sjuka.

Coronapandemin

– Nej, jag ångrar mig inte. En del kanske inte håller med, men jag tror att det jag gjorde var förnuftigt under omständigheterna, säger Dominic Cummings.

Krav på avgång

Oppositionen har varit mycket kritisk mot Cummings agerande och det har lyfts krav på att rådgivaren ska avgå eller avskedas av att Boris Johson.

Cummings meddelar att premiärministern, som har uttalat sitt stöd för rådgivare, inte blev tillfrågad innan resan.

Däremot pratade de om situationen under den första veckan, när de båda var sängliggandes i sjukdom.

– Föga förvånande, med tanke på tillståndet vi befann oss i, kommer ingen av oss ihåg samtalet i någon vidare detalj, säger Dominic Dummings.

Hoppas på förståelse

Cummings säger att han förstår att många är arga, men hoppas att hans redogörelse kan få människor att förstå hans agerande.

– Jag vet att miljoner människor har lidit och tusentals har dött, säger han.

– Vid en titt i backspegeln borde jag ha gjort det här uttalandet tidigare, säger han.

”Oerhört farligt”

Rådgivarens långa redovisning kommer inte att tysta kritikerna, tror SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

– Medicinska experter och forskare har sagt att Cummings skapar egna undantag som gäller för honom, men inte alla andra. Och att det är oerhört farligt och skickar helt fel signaler till det brittiska folket, säger hon.

Hon betonar också att kärnan i Dominic Cummings pressträff var att han inte avgår.

– Det har varit många och hårda krav på att hans avgång. Men det var ingenting om det. Han tänker uppenbarligen sitta kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet