I Indonesien har kraftiga jordbävningar drabbat Lombokön. Hundratals människor har omkommit och tusentals hem har förstörts i förödelsen. Foto: Adek Berry/Fauzy Chaniago/TT

Jordskalven som skakat om Indonesien

Publicerad

Hundratals personer har mist livet efter de jordbävningar och efterskalv som drabbat Indonesiens under juli och augusti månad. Tusentals hem har förstörts och flera hundra har tvingats evakuerats från ön Lombok, som även är ett populärt turistmål bland svenskar.

Under lite drygt två veckor har flera jordbävningar och åtskilliga efterskalv slagit hårt mot Indonesiens öområden. I torsdags morse den 9 augusti, indonesisk tid, inträffade det hittills största efterskalvet som uppmätte 6,2 på magnitudskalan intill ön Lombok, i öster om Bali.

154 000 förstörda hem

Det skedde mitt under pågående räddningsinsats efter den jordbävning som inträffade fyra dagar tidigare, söndagen den 5 augusti. Det skalvet uppmätte magnituden 6,9 och har bidragit till en stor humanitär katastrof i området. Flera hundra människor på ön har omkommit i rasmassorna och över 154 000 hem har förstörts, vilket har inneburit omfattande evakueringar, rapporterar The Guardian.  

Indonesiska myndigheter har kommit med olika uppgifter om hur många som har dött efter senaste tidens jordskalv. En tid efter torsdagens skalv, gick landets säkerhetsminister ut med att antalet döda sedan i söndags är 319 personer. Och dödssiffran har på lördagen stigit till 387 och 13 000 uppges vara skadade, skriver AFP.

Inga uppgifter om döda svenskar

Lombok är tillsammans med sin granne Bali en välbesökt ö av både svenska och utländska turister. Enligt UD befann sig mellan 3000 och 4000 svenskar i området när de första skalven ägde rum. Av dem vistades mellan 300 och 400 på Lombok, inklusive Giliöarna.

Hittills har inga uppgifter kommit om några svenskar har omkommit eller allvarligt skadats till följd av jordbävningarna i Indonesien.

TIDSLINJE: Indonesiens jordbävningar

Visa
  • Söndagen 29 juli klockan 06.47, indonesisk tid, inträffar ett jordskalv som uppmätte 6,4 på magnitudskalan strax norr om ön Lombok. Jordskalvets epicenter låg fem mil från staden Mataram och dödar 17 personer. Flera hundra turister som hajkade på berget Rinjani blev strandade efter att klättervägar rasat samman.
     
  • Söndag 5 augusti inträffar ytterligare en kraftig jordbävning intill ön Lombok. Skalvet sker på kvällen och mäter 6,9 på magnitudskalan. Flera samhällen på ön och intilliggande mindre öar drabbas hårt och tusentals blir hemlösa. Dödsantalet stiger från 98 och beräknas nu ligga på 319.
     
  • Måndagen 6 augusti påbörjas evakueringar av Lomboks invånare och de turister som befinner sig på ön och närliggande öar.
     
  • Torsdag 9 augusti sker det tredje kraftiga jordskalvet på mindre än två veckor. Magnituden mäter 6,2 och är vid tiden den största av de över 350-efterskalv som har noterats sedan jordbävningen den 5 augusti och 29 juli.

Källa: The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer