Brandmän kämpar mot skogsbränder i centrala Portugal i juli. Foto: Sergio Azenha/AP/TT

Juli varmaste månaden globalt – hittills

Uppdaterad
Publicerad

Juli blev den varmaste månaden på jorden sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet. Även de föregående sex månaderna under 2019 var ovanligt varma, enligt EU:s siffror.

Juli är vanligtvis årets varmaste månad, men i år slog månaden alltså alla rekord sedan tillförlitliga mätningar inleddes omkring 1880, visar data från EU:s satellitbaserade Earth observation network.

Något varmare än 2016

Årets julimånad var visserligen bara 0,04 grader varmare än juli 2016 som innehade det tidigare rekordet, men siffrorna är anmärkningsvärda eftersom temperaturerna under sommaren 2016 drevs upp av väderfenomenet El Niño som vanligtvis inträffar med några års mellanrum.

Klimatkrisen

”Med fortsatta utsläpp av växthusgaser och deras påverkan på globala temperaturer kommer rekorden att fortsätta att slås i framtiden”, säger Jean-Noel Thepaut, chef på EU:s klimatforskningscentrum Copernicus, i ett uttalande.

Juni varmaste någonsin

Sommaren 2019 har karaktäriserats av extrema värmeböljor i Europa – med värmerekord i flera länder – och omfattande skogsbränder i Sibirien och Alaska som släppte ut hundratals miljoner ton koldioxid i atmosfären.

Även resten av 2019 har haft ovanligt höga globala temperaturer. Juni var den varmaste junimånaden som någonsin uppmätts, och varje enskild månad tillbaka till nyårsafton finns bland de fyra varmaste hittills inom respektive kategori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet