Jean-Claude Juncker och Boris Johnson möttes för första gången för drygt två veckor sedan i Luxemburg. Nu har de talats vid på telefon om Johnsons nya brexit-förslag. Foto: TT/AP

Juncker välkomnar brittisk ”beslutsamhet” – men inte utan reservationer

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske premiärministern Boris Johnson har informerat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om britternas senaste brexit-förslag. Efter telefonsamtalet välkomnar Juncker nu Johnsons beslutsamhet, men han varnar att det samtidigt finns stötestenar.

Johnson lade under onsdagskvällens telefonsamtal fram britternas senaste förslag om ett brexit-avtal med EU, bekräftar kommissionen i ett uttalande.

”Ordförande Juncker välkomnade premiärminister Johnsons beslutsamhet om att föra vidare samtalen fram till oktobertoppmötet och att göra framsteg mot en uppgörelse”, heter det i texten.

Juncker ska ha ”noterat positiva steg”, inte minst vad gäller full likriktning av reglering av varor och importkontroller från Nordirland till Storbritannien. Men kommissionen höjer också ett varnande pekfinger för att det fortfarande finns oenighet.

”Ordföranden noterade också att det fortfarande finns vissa problematiska punkter som kräver ytterligare arbete under de kommande dagarna”, skriver kommissionen.

Man kommer nu från europeisk sida att undersöka texten juridiskt, utifrån EU-sidans kriterier som beskrivs som vid det här laget väl kända. Fler förhandlingsmöten ska nu ske i Bryssel under de kommande dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.