• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Jury tillsatt i Rysslandsutredningen i USA

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har utsett en åtalsjury i utredningen kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.
Åklagaren tros nu ha lagt in en ny växel.

– Man utser inte en åtalsjury om det inte är så att utredningen har bevis som man upplever innebär en överträdelse mot minst en, om inte fler, rättsliga bestämmelser, säger juristen Bradley Moss.

Åtalsjuryn (en så kallad grand jury) är utsedd inom ramen för utredningen om rysk inblandning i 2016 års presidentval, skriver Wall Street Journal. Med hjälp av en jury kan åklagare bland annat kräva in dokument och förhöra vittnen under ed.

Trump nekar

Åtalsjuryn i Washington ska ha påbörjat sitt arbete ”de senaste veckorna”, skriver Wall Street Journal.

LÄS MER: Tidigare kampanjchef samarbetar med utskott

Att juryn har utsetts ses som ett tecken på att Rysslandsutredningen går framåt. Mueller utreder bland annat om Donald Trumps kampanj samarbetade med Ryssland för att främja Trump.

Den ryska regeringen har nekat till inblandning i det amerikanska valet och Trump har kallat Muellers utredning för en politiskt motiverad häxjakt.

LÄS MER: Nyckelspelarna i senatsförhören om Ryssland

Presidentens advokat Ty Cobb säger sig inte ha vetat om att en åtalsjury kallats in.

– Vita huset kommer att samarbeta fullt ut med Mueller, säger han.

Trump har ifrågasatt Muellers opartiskhet och både republikaner och demokrater i kongressen har uttryckt oro över att Trump kommer att avskeda honom. Det lades på torsdagen fram förslag till lagstiftning som skulle kunna förhindra att Trump låter Mueller gå.

Inte den första

Vita huset talesperson Sarah Sanders hävdar att presidenten med största sannolikhet inte utreds. Hon hänvisar till att den förre FBI-chefen James Comey ”tre gånger” sagt till presidenten att han inte är under utredning.

– Vi har ingen anledning att tro att det har förändrats, säger Sanders.

LÄS MER: Trump: Relationen med Ryssland på rekordlåg nivå – beskyller kongressen

Trump fortsätter att neka till att Ryssland hjälpte honom.

– De flesta vet att det inte fanns några ryssar i vår kampanj. Vi vann inte på grund av Ryssland. Vi vann på grund av er, sade han under ett politiskt massmöte i Huntington, West Virginia, på torsdagskvällen.

Om Trump skulle kallas att vittna inför åtalsjuryn blir han inte den första presidenten som tvingas göra det. Bill Clinton förhördes inför en åtalsjury om sin relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Clinton ställdes sedan inför riksrätt, men frikändes.

Bakgrund: Trump och Ryssland

Visa

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom ”släppa” utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet