José Manuel Barroso håller sitt linjetal i EU-parlamentet Foto: Scanpix

Barroso: Vi måste röra oss mot en federation

Uppdaterad
Publicerad

Fördjupat ekonomiskt och politiskt samarbete och ett nytt fördrag, det efterlyste EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i sitt linjetal i dag.

–Vi står vid ett avgörande tillfälle, konstaterade Barroso när han började tala.

–Det här tillfället kräver ännu mer union. Och mer union kräver mer integration. Och mer integration kräver mer demokrati. I Europa måste vi acceptera att vi sitter i samma båt.

EU-kommissionens ordförande beskriver dagens situation som en kris, såväl ekonomiskt som politiskt och socialt, och skyller utvecklingen på såväl ”oansvarigt agerande i finanssektorn” som uteblivna politiska beslut.

Som lösning på problemen och en väg framåt ser Barroso ett ökat samarbete som den givna lösningen.

–Vi måste fullfärdiga den ekonomiska och monetära unionen. Vi måste skapa en bankunion och en skatteunion, sade han i sitt tal.

Mer makt till ECB

Bankunionen har varit omdiskuterad sen förslaget först presenterades i juni, den skulle ge den Eruopeiska centralbanken (ECB) ett utökat mandat att övervaka tusentals europeiska banker, både i och utanför eurozonen.

–När bankerna blev internationella så fortsatte reglerna och lagstiftningen att vara nationella. I slutändan blev det skattebetalarna som fick betala. Övervakningen måste ske överallt, eftersom riskerna kan dyka upp överallt, menade Barroso. 

Men det alla länder är inte helt övertygade om att det är rätt väg att gå. Tyskland är bland annat tveksamt till omfattningen av övervakningen.

Ökat politiskt samarbete

Men det var inte bara på det ekonomiska området som Barroso ville se ett utökat europeisk samarbete. Enligt honom kommer det också att krävas en utökad politisk union för att de ekonomiska ska fungera.

– Vi kan inte fortsätta lösa europeiska problem med nationella lösningar. Vi måste ta beslut nu, med en politisk union hägrande vid horisonten. Vi måste röra oss mot en federation av nationella stater, sade Barroso.

”Behöver ett nytt fördrag”

Barroso konstaterade också att ett nytt fördrag kommer att krävas för att ytterligare bredda unionen, i stället för det nuvarande Lissabonfördraget.

-En djupgående och verklig ekonomisk och monetär union kan dras igång under det nuvarande fördraget, men kan bara genomföras under ett nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet