Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen och Benoit Hamon redo för den första debatten. Foto: TT

Stor tv-debatt i Frankrike inför presidentvalet

Den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval hålls på måndagen. SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris följer debatten på plats i Frankrike.

Vilka är dina intryck?

– Det är spännande, de har väldigt kort tid på sig att berätta varför de vill bli presidenter. De är fem kandidater och det är mycket som står på spel. Vi såg Fillon nyss, alltså högerns kandidat som har haft stora problem. Han kändes nervös, han har mycket som står på spel. Han måste övertyga för han har halkat efter i opinionsundersökningarna.

Enligt flera bedömare så är det här det första stora testet för Macron. Han är 39 år, han har varit ekonomiminister men han är relativt oerfaren jämfört med de andra. Hur viktig är den här kvällen för honom?

Just nu pågår den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval. SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris följer debatten på plats i Frankrike.

– Säkert väldigt viktig, därför att väljarna är väldigt osäkra ännu på många av dem de sympatiserar med. Och Macron har inget  sådant grundstöd, han är en ny kandidat, en outsider som har seglat in som har medvind just nu. Han måste fortsätta att övertyga om han ska få de här väljarna för att ta sig vidare till andra omgången. Där han har stora chanser om han möter den som verkar ligga i samma paritet som honom i opinionsundersökningar, nämligen Front Nationals ledare Marine Le Pen.

LÄS MER: Franska valtemperaturen höjs – helt jämnt mellan Le Pen och Macron

Hur mycket kan en sådan här debatt påverka?

– Vi vet inte, det här är nog det mest ovissa valet på år och dagar i frankrike. Väljarna är osäkra på om de ska gå och rösta, väldigt stora grupper har inte bestämt sig än. Minst en tredjedel säger sig inte har bestämt sig. Och dessutom har vi sett i primärvalen att kandidater som har legat lågt i opinionsmätningarna har fått genombrott, bland annat genom debatter. Så det kan få stor betydelse.

Det som är uppseendeväckande med det här valet är att de två stora etablerade partierna, de ligger dåligt till just nu. Hur går diskussionen kring det i Frankrike?

– Det är den franska ekonomin, det är arbetslösheten. Det är de två etablerade partierna som har suttit i regeringar som inte lyckats tackla de här centrala frågorna för fransmännen och därför pratar nu alla kandidater om att de står för förnyelsen, för något nytt ett brott mot det förflutna.   

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet