Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov Foto: AP

Kadyrov utlovar hämnd efter koranbränningarna

Uppdaterad
Publicerad

Tjetjeniens brutale ledare Ramzan Kadyrov utlovar hämnd för den senaste tidens koranbränningar i Europa och Sverige.

– När vi är färdiga med Ukraina ska vi resa till de länder som skändat koranen, säger han i ett uttalande på Telegram, skriver flera medier.

Ramzan Kadyrov, som styrt den ryska delrepubliken Tjetjenien med järnhand i över 15 år, misstänks för inblandning i tortyr och mord på oliktänkande. Hans trupper deltar aktivt på Rysslands sida i kriget mot Ukraina.

Nu reagerar han på koranbränningarna i Europa och Sverige i ett inlägg på Telegram. Han uppmanar världens muslimer att agera med kraft mot ”Satans tjänare”.

– Ryssland står ensamt mot västs aggressiva, ateistiska och koloniala policy, säger han och lovar att ta hand om ”de länder” som skändar koranen när Ryssland segrat över Ukraina.

Religionen del av propagandan

I sin propaganda kring kriget lyfter ofta Ramzan Kadyrov islam som en viktig drivkraft.

– För varje bränd bokstav i den heliga koranen, för varje ogudaktigt ord riktat mot islam. Hela den muslimska världen ser redan västvärldens sanna väsen, dess oberättigade hat mot Ryssland, islam, traditionella familjer och mänskliga värden, utropade Kadyrov i samband med att hans trupper fick order om att rycka fram i Donetsk i slutet av maj.

Säpo: Statliga aktörer drar nytta av läget

Säkerhetspolisen varnade tidigare i veckan för att statliga aktörer, och i synnerhet Ryssland, försöker dra nytta av och elda på den negativa uppmärksamhet Sverige fått den senaste tiden.

– Den här typen av uttalanden är något som ligger i linje med vad vi sett och beskrivit under en längre tid där religiösa och politiska företrädare i olika delar av framförallt den muslimska världen uppmanar till att på olika sätt agera mot Sverige och där olika hot har uttryckts, säger Fredrik Hultgren-Friberg på Säkerhetspolisens pressjour till SVT Nyheter.

– Statliga aktörer och främmande makt ligger bakom delar av det här, där man utifrån sina egna intressen försöker underblåsa den situation som Sverige befinner sig i. Det är framförallt Ryssland men även Kina och Iran som vi bedömt som de främsta säkerhetshoten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens ledare, och vad är hans roll i kriget?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.