Ett bostadsområde i Sacramento där låginkomsttagare får boendet subventionerat får nu också tillgång till gratis elbilar. Foto: Snorre Wik/SVT

Kalifornien startar gratis elbilpooler för låginkomsttagare

Uppdaterad
Publicerad

Kalifornien startar gratis elbilpooler för låginkomsttagare. Än så länge är det bara ett litet pilotprojekt, men delstaten hoppas att det blir fler i framtiden.

– Det här har förändrat mitt liv, samtidigt som jag gör något för miljön, säger Susan Brown, en av dem som har anslutit sig.

Susan Brown är pensionär och bor i ett något nedgånget höghus i Kaliforniens huvudstad Sacramento. Alla som bor i huset är äldre låginkomsttagare som får sitt boende subventionerat av myndigheterna. Nu har de boende fått en ny guldkant på tillvaron – gratis tillgång till några elbilar genom en bilpool. 

Det är det senaste av delstatens satsningar på olika klimatprojekt. Än så länge är det ett pilotprojekt i två bostadsområden, men delstaten hoppas att det ska slå väl ut och att de ska kunna starta flera. 

– Förut kände jag mig instängd hemma, många kände så här i huset. Nu kan jag enkelt ta bilen och handla både åt mig själv och andra här i huset som inte kör. Vi hjälps också åt att ta varandra på läkarbesök och annat, säger Susan som är en av de yngre och piggare i huset.

”Känner av klimatförändringarna in på bara skinnet”

Susan är extra nöjd med att bilen hon kör är miljövänlig.

– Här i Kalifornien känner vi in på bara skinnet av klimatförändringarna. Nu i veckan kommer vi till exempel få uppåt 43 grader här i Sacramento. Det blir bara värre och värre. Vi måste göra något för att vända det här.

Susan Brown är pensionär och en av de låginkomsttagare i Sacramento som får ta del av en gratis elbilpool. Foto: Snorre Wik/SVT

LÄS MER:  USA:s rikaste delstat satsar på tuffa klimatregler

Kalifornien har stiftat flera delstatslagar som är betydligt tuffare än de nationella. Det betyder bland annat att företag som släpper ut koldioxid måste köpa utsläppsrätter. Pengarna som kommer in används till klimatåtgärder.

Omkring 35 procent av investeringarna görs i låginkomstområden, för att medborgarna – och särskilt de resurssvaga – ska känna att klimatpolitiken gör nytta i deras vardag.

– Bilpoolerna är ett exempel på hur vi försöker erbjuda medborgarna transporter som lämnar ett väldigt litet klimatavtryck samtidigt som de också får chansen att testköra framtidens bilar. Vi introducerar tekniken till människor som annars kanske aldrig skulle stöta på den, säger Phil Serna, som är chef för delstatens myndighet för luftkvalitet Air Rescources Board.

Kalifornien förebild för andra delar av USA

Samtidigt som det finns de som kritiserar Kaliforniens klimatpolitik – både de som tycker att den är för hård mot företagen och de som tycker att delstaten borde gå ännu längre – så menar Susan Brown att Kalifornien är en förebild för andra delar av USA:

– Jag är glad att vi här i Kalifornien försöker göra något åt klimathotet. Mamma lärde oss att alltid lämna platser i bättre skick än vi fann dem. Jag önskar att alla skulle tänka så. Då skulle vi ta bättre hand om vår miljö.

LÄS MER: Från 2019 ska alla Volvobilar ha elmotor

LÄS MER: Motorjournalist om Volvos utspel: ”Ett djärvt uttalande”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.