SVT:s utsända reporter Nike Nylander rapporterar från den amerikanska delstaten Kalifornien. Foto: Snorre Wik/SVT

USA:s rikaste delstat trotsar Trump – satsar på tuffa klimatregler

Uppdaterad
Publicerad

President Trump sa att klimatavtalet skulle skada landets ekonomi och leda till miljontals färre amerikanska jobb. Helt fel enligt en av landets rikaste delstater, Kalifornien. Det går visst att kombinera en ambitiös klimatpolitik med ett konkurrenskraftigt företagsklimat, menar guvernören Jerry Brown.

Nu är även delstatens republikaner med på att fortsätta på den inslagna vägen, trots Trumpadministrationens beslut.

– President Trump gör saker på sitt sätt, men här i Kalifornien tänker vi fortsätta fokusera på det regelverk vi har och fortsätta att göra det så bra vi kan för både miljörättsrörelsen och företagen. Förhoppningsvis kan vi vara en förebild som resten av USA kan följa efter. 

Det är den 33-årige kongressledamoten Heath Flora som talar. Vi möter honom i Kaliforniens pampiga parlamentsbyggnad i delstatens huvudstad Sacramento.

LÄS MER: Kalifornien startar gratis elbilpooler för låginkomsttagare

Heath Flora var företagare och mandelodlare innan han ganska nyligen tog plats i Kaliforniens kongress och det är företagsklimatet som ligger honom varmast om hjärtat. Men hjärtat bankar även för miljön och han menar att huvuddelen av republikanerna i Kalifornien skiljer sig från Trump och de republikaner som motarbetar hårdare utsläppsmål.

– Vi som lever här på västkusten ser med egna ögon hur torka, skyfall och värmeböljor drabbar oss. I takt med att fler människor och företag flyttar hit till vår delstat, måste vi vara medvetna om hur det påverkar vår miljö. Vi måste ta ansvar för både ekonomin och miljön på lång sikt, säger Heath Flora.

Heath Flora är republikansk kongressledamot i Kaliforniens delstatsparlament. Foto: Snorre Wik/SVT

Står för en procent av koldioxidutsläppet

Kalifornien är världens sjätte största ekonomi, men delstaten står också för en procent av hela världens koldioxidutsläpp och det är transportsektorn som är den största utsläppsboven.

Eftersom USA:s delstater har stor frihet att stifta egna lagar kan Kalifornien ha betydligt tuffare utsläppsregler än på nationell nivå, vilket man också har. Redan 2006 blev Kalifornien den första delstaten att införa begränsningar av utsläpp som bidrar till klimatförändringar. 

Delstatens klimatpolitik bygger på att företagen som släpper ut koldioxid köper utsläppsrätter. Pengarna som kommer in används till klimatåtgärder. Mycket har satsats på sol- och vindenergi, men också på fossilfria transporter såsom skolbussar och andra allmänna kommunikationer. Andra exempel är klimatanpassade bostadshus för låginkomsttagare och nu senast ett pilotprojekt med elbilpooler för låginkomsttagare.

Klimatpolitikens omslagspojke

Den demokratiske guvernören Jerry Brown har blivit något av klimatpolitikens omslagspojke efter Trumps beslut att lämna klimatavtalet. Han reser land och rike runt och sluter klimatavtal mellan Kalifornien och andra delstater och städer, men också med andra länder, bland annat slöts ett avtal med Sverige nyligen. Brown skrädde inte orden när Trump tillkännagav beslutet att hoppa av, utan blåste upp till strid mot den federala regeringen.

- Trumps beslut är inte sista ordet. Det som sker nu är ett tillfälligt avsteg från normen, den norm som gäller i världen i övrigt och det kommer att rättas till så småningom. Jag tänker göra allt jag kan för att rätta till det, sa Brown bland annat.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown reser världen runt och pratar klimatpolitik. Foto: Ng Han Guan/TT

LÄS MER: Motorjournalist om Volvos utspel: ”Ett djärvt uttalande”

Enligt Jerry Brown har Donald Trump fel om att klimatregleringar behöver betyda färre jobb och en svagare ekonomi. Brown menar att Kalifornien har visat att det är precis tvärtom och pekar på den snabba tillväxt delstaten har haft jämfört med landet i övrigt. 

Men guvernören är hårt pressad mellan företag som tycker att de förlorar i konkurrenskraft och en högljudd miljörörelse som bland annat menar att delstaten ägnar sig åt hyckleri när man har tuffa regler för utsläpp av koldioxid, men samtidigt tillåter oljeraffinaderier som smutsar ner och förstör närområdet för befolkningen.

Intensiva förhandlingar pågår

I skrivande stund pågår intensiva förhandlingar i Kalifornien om vilka nivåer och regler som ska gälla för klimatpolitiken fram till år 2030 och nu är även republikanska politiker i delstaten med på att driva klimatpolitiken vidare. Men de varnar för att ännu tuffare regler riskerar att leda till högre elpriser och färre jobb. 

Heath Flora är orolig för att alltför hårda regler ska göra att företag väljer att flytta från Kalifornien till närliggande stater med färre regleringar och lägre kostnader.

– Om Kalifornien är den enda delstaten med såhär hårda regleringar och med så höga miljöskatter så kan företagen bara bestämma sig för att flytta ett antal mil österut till en annan delstat. Det har vi redan sett hända. Vi måste hitta balansen. 

Är det en bra balans i dag mellan klimatåtgärder och ett bra företagsklimat tycker du? 

– Det tycker jag absolut och det är otroligt positivt att vi jobbar över partigränserna här i Kalifornien just nu med hur det ska se ut framöver, säger Heath Flora.

SVT:s utsända reporter Nike Nylander rapporterar från den amerikanska delstaten Kalifornien. Foto: Snorre Wik/SVT

LÄS MER: Elbilens batteri kan vara en klimatvärsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.