Kaliforniens hemliga vapen mot bränderna: getter

Uppdaterad
Publicerad

Parallellt med den årliga brandsäsongen på USA:s västkust plågas landet av en rekordvärme. Och flera stora skog- och markbränder härjar. Nu kallar BART, Bay area rapid transit, in förstärkning i det brandförebyggande arbetet – 700 hungriga getter.

BART är den organisation med myndighetsuppdrag som har hand om pendeltrafiken i San Francisco-området. I avdelningens ansvarsområde ingår att hålla efter de långa sträckor av mark intill tågspåren. Mark som just nu täcks av extremt lättantändligt gräs. Just därför har kavalleriet, bestående av 700 spanskboerska getter, kallats in.

– Det här är det absolut smartaste sättet att hantera vegetationen här, säger getövervakaren Josh Soltero, till organisationens pressavdelning.

I Kalifornien härjar just nu 14 skog- och markbränder som omfattar mer än 40 000 kvadratmeter vardera, enligt California Department of Forestry and Fire Protection.

Se hur getterna myllrar runt i det torra gräset, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.