USA:s president Donald Trump dröjer med besked om tullavgift på stål och aluminium. Foto: TT

Sverige slipper ståltullar – ytterligare 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle USA ha höjt tullavgifterna på stål och aluminium kraftigt, vilket skulle innebära mycket högre avgifter för svensk export. Men beslutet dröjer ytterligare en månad, meddelar nu Vita huset.

I mars infördes den 25-procentiga ståltullen och en 10-procentig tull på aluminium, men ett tillfälligt undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina.

Undantag en månad till

Under tisdagsmorgonen skulle undantaget löpa ut, men beslutet skjuts fram 30 dagar och undantaget kommer alltså gälla minst en månad till.

USA:s nya tullar

Principöverenskommelser har nåtts för tullarna för Argentina, Australien och Brasilien, men detaljerna är ännu inte riktigt klara.

Så svarar EU om tullavgifterna höjs

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, vilket mosvarar närmare tio procent av den totala svenska stålexporten.

EU har redan förberett svarsåtgärder ifall USA inför de nya tullarna. Bland annat ska strafftullar på jordnötssmör, apelsinjuice, bourbon och Harley Davidson-motorcyklar införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet