Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gary Lineker tillbaka i BBC – har nått en överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Gary Lineker får komma tillbaka till BBC, det bekräftar kanalen. Enligt källor till brittiska medier har BBC bedömt att de inte haft råd att göra sig av med honom och att ett ”blodbad” bland ledningen har varit att vänta om konflikten inte skulle nå en lösning.

– Jag ser fram emot att få vara tillbaka i rutan, säger Gary Lineker.

Den populära programledaren och tidigare fotbollstjärnan Gary Lineker stängdes av från BBC-programet ”Match of the day” efter att han kritiserat den brittiska regeringens hårda tonläge i invandringspolitiken. Det har lett till att flera andra på tv-kanalen strejkat i sympati och flera sportprogram fick ställas in eller sändas utan kommentatorer under helgen.

I ett uttalande säger BBC:s generaldirektör Tim Davie att han förstår att det hela varit svårt för personalen och publiken, att han ber om ursäkt för det.

BBC ska nu se över sina riktlinjer för hur medarbetare som inte arbetar med nyhetsjournalistik får uttrycka sig på sociala medier. Gary Lineker kommer återvända i rutan till helgen men har gått med på att följa de nuvarande reglerna tills dess att nya riktlinjerna tagits fram.

”Efter ett par surrealistiska dagar är jag glad att vi har lyckats hitta en väg genom detta. Jag vill tacka er alla för ert otroliga stöd. Och särskilt vill jag tacka mina kollegor på BBC Sport för den solidaritet ni har visat”, skriver Gary Lineker i ett uttalande.

”Skulle bli ett blodbad”

Enligt källor till The Independent har det funnits en oro på BBC att det skulle kosta flera miljoner att sparka Lineker, och att BBC bedömt att de sannolikt skulle förlora en rättsprocess om saken skulle gå till domstol.

Källor på BBC har sagt till The Guardian att förhandlingar hållits under dagen och att ett ”blodbad” var att vänta på tv-kanalen om en lösning inte hade nåtts. Röster har höjts om att styrelseordförande Richard Sharp, som har en nära relation med premiärminister Rishi Sunak, inte kan sitta kvar.

Lineker stängdes av efter att han på Twitter kritiserat den brittiska regeringens flyktingpolitik. Han skrev bland annat att regeringens språkbruk om flyktingar liknar det som användes i Tyskland på 30-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.