Enligt nyhetsbyrån AP kan de anonyma saudiska källornas bekrätelse ses som ett försök att öka avståndet mellan Jamal Khashoggis död och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salaman. Foto: Fayez Nureldine / AFP / TT / Handout

Källor: Saudiarabien erkänner att de skickade dubbelgångare

Publicerad

Saudiarabien erkänner att de skickade ett team till Istanbul, och att en av personerna med var tänkt att agera dubbelgångare till den döde journalisten Jamal Khashoggi. Det uppger två myndighetskällor till nyhetsbyrån AP.

Under tisdagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett tal inför det turkiska parlamentet. Han krävde Saudiarabien på svar kring Jamal Khashoggis död och menade att det rör sig om ett planlagt mord.

Enligt Turkiet skickades ett team från Saudiarabien till Istanbul dagen innan journalisten dödades inne på konsulatet. Det har även läckt bilder som Turkiet påstår föreställer en dubbelgångare till Jamal Khashoggi som lämnar konsulatet.

Nu bekräftar två anonyma saudiska myndighetspersoner att ett team skickades till Istanbul, med bland annat en rättsmedicinsk expert och en “body double” som skulle utge sig för att vara journalisten.

Saudiarabien gett olika förklaringar

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi inte hade dött inne på konsulatet, och att de inte hade något med hans död att göra. De har sedan dess ändrat sin officiella hållning, och menar nu att han dog inne på konsulatet av misstag efter att ett slagsmål bröt ut.

Att två anonyma myndighetspersoner nu bekräftar delar av Turkiets misstankar kring Khashoggis död tolkar nyhetsbyrån som ett försök att distansera den inflytelserika saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman från händelsen. Samtidigt tolkas det som att Saudiarabien känner press från omvärlden som kräver landet på svar.

”Historiens sämsta mörkläggning”

Senast kallade USA:s president Donald Trump Saudiarabiens agerande för “historiens sämsta mörkläggning”. I en intervju med Wall Street Journal insinuerade presidenten för första gången att den saudiske prinsen kan ha haft med Khashoggis död att göra.

På en rak fråga om Mohammed bin Salman kan ha varit inblandad svarade presidenten:

– Prinsen styr saker där borta och om någon skulle vara det skulle det vara han, sa Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.