Jens Stoltenberg under dagens besök vid den tyska flygbasen Ramstein. Foto: Andre Pain AFP/TT

Källor: Troligt att Stoltenberg fortsätter som Natochef

Publicerad

Jens Stoltenbergs uppdrag som generalsekreterare för Nato kommer sannolikt förlängas ytterligare. Det uppger flera källor för NRK.

Stoltenbergs uppdrag som Natochef tar slut den första oktober. Men troligtvis kommer uppdraget förlängas.

– Att hitta en ny kandidat som är klar till hösten blir mindre och mindre sannolikt för varje dag som går, säger en källa till NRK.

Nato har tidigare sagt att Stoltenberg inte har några planer på att förlänga sin tid på posten. Men enligt NRK:s uppgiftslämnare har rektryteringen av en ny generalsekreterare hittills inte varit högt prioriterat.

USA vill att han stannar

Mycket talar för att han minst kommer bli kvar till nästa sommar. Både USA och Tyskland har dessutom uttryckt en vilja om att Stoltenberg ska fortsätta. Det menar Kate Hansen Bundt som är generalsekreterare för den norska atlanthavskomittén.

– USA vill att han sitter kvar, och det finns ingen enighet om de många kandidater som har nämnts som hans efterträdare, säger Hansen Bundt.

Namn som har nämnts som potentiella Natochefer enligt NRK är bland annat Danmarks statsminister Mette Fredriksen, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Estlands premiärminister Kaja Kallas, Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vars uppdrag löper ut nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.