Det har länge spekulerats var toppmötet mellan USA och Nordkorea kommer äga rum. Foto: AFP/Reuters/TT

Källor: USA och Nordkorea möts i Singapore

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till CNN och Reuters kommer det historiska toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att hållas i Singapore.

Redan förra veckan sa Donald Trump att man nu bestämt tid och plats för var USA och Nordkorea ska mötas. Ett möte som av Kim Jong-Un kallats för historiskt. Det första mellan sittande ledare från de båda länderna.

Källor till både CNN och Reuters säger att platsen är; Singapore.

Mötet förbereds

Donald Trump har själv öppet nämnt Singapore som ett alternativ till mötesland, men det är något som ännu inte har bekräftas av vare sig Nordkorea eller USA. Men enligt CNN:s källor har Trumpadministrationen fått instruktioner att börja förbereda mötet just där.

– Jag kan berätta att datum och plats har bestämts men utöver det har jag inget annat att tillkännage just nu, säger Vita husets pressekreterare, Sarah Sanders till CNN.

Trump: DMZ är uteslutet

En annan plats som florerat som ett alternativ är den demilitariserade zonen på Koreahalvön, DMZ. Platsen där Nord- och Sydkorea under förra månaden träffades för första gången på mer än ett decennium. Men det är något Trump nu sagt är uteslutet.

Syftet med mötet är att få Nordkorea att rusta ned sina kärnvapen. I slutet av april sa Kim Jong-Un att de skulle stänga ner landets testanläggning för kärnvapenprov – något som ska ske under majmånad. Dessutom har man för första gången bjudit in utländska observatörer och journalister som ska få iaktta processen.

Jong-un: ”Utmärkt första steg”

Kim Jong-Un har sagt att mötet kommer bli ”ett utmärkt första steg” och att det kommer förbättra situationen på den koreanska halvön, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.

Singapore ses som en neutral stat och anses därför vara passande för mötet i fråga.

Under onsdagen sa Donald Trump att han inom tre dagar kommer gå ut med platsen för mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.